" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

dec
18

Állást foglalt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az ügyáthelyezéssel kapcsolatban: Nem szól bele a bíróságok dolgába. Abban a kérdésben, hogy az Alkotmánybíróság határozatának van-e kihatása a még folyamatban lévő ügyekre az adott ügyben eljáró bíró dönthet. (A BKV-ügyben már megszületett a döntés) Ezen felül az OBH kiállt amellett, hogy a bírói függetlenség nem földrajzi kategória, és most is hangsúlyozták, hogy közös érdek a peres ügyekben megfelelő időn belül döntéseket hozni.

Iustitia.jpg

Az Országos Bírósági Hivatal szakmai állásfoglalása az ügyáthelyezéssel kapcsolatban
 
A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla indítványára a 2011-ben és 2012-ben 55 újonnan érkezett ügyben került sor másik azonos hatáskörű bíróság kijelölésére. Az ügyáthelyezéssel érintett perek 70 százaléka már jogerősen lezárult. A Fővárosi Törvényszék 2012. évi indítványa szerint a büntetőügyekben az első tárgyalásokat legfeljebb az év utolsó hónapjában tudták volna megtartani. Az ügyáthelyezés intézménye hozzájárult ahhoz, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélkezése 2013-ra lényegesen időszerűbbé vált és az országos átlagot megközelíti.
 
Az Alkotmánybíróság legutóbbi határozatában a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek és a büntetőeljárásról szóló törvénynek egyes – hatályban már nem lévő – rendelkezéseit semmisítette meg. Az Alkotmánybíróság az OBH elnökének a bíróságot kijelölő határozatait nem semmisítette meg, ezt az indítványt visszautasította. 
 
Abban a kérdésben, hogy az Alkotmánybíróság határozatának van-e és milyen kihatása a még folyamatban lévő ügyekre az adott ügyben eljáró bíró dönthet. A bírák a döntéseiket a jogszabályok és a legjobb szakmai meggyőződésük alapján hozzák meg. Az Alkotmánybíróság határozatában maga is kiemelte, hogy „az eljáró bíróságok kijelölésének kérdése nincs befolyással az alapügy mikénti eldöntésére”. Ez megerősíti azt, hogy a bírói függetlenség nem földrajzi kategória: valamennyi bíró független, minden ügyben befolyástól mentesen és részrehajlás nélkül köteles eljárni.
 
A konkrét bírósági eljárásokban hozott bármely határozatról, annak indokairól az adott törvényszékek adnak tájékoztatást.
 
A bírósági szervezet és az ügyfelek közös érdeke, hogy a peres ügyekben megfelelő időn belül megalapozott döntéseket hozzanak. Az OBH feladata ebben segíteni a bírósági szervezetet.
 
A büntető eljárás elhúzódásával sérülhetnek a vádlott jogai. Ugyanakkor ma is irányadó a Legfelsőbb Bíróság 56/2007. számú Büntető Kollégiumi Véleménye, amely szerint a büntetés kiszabása során enyhítő körülmény, ha a bűncselekmény elkövetésétől hosszabb idő telt el, illetve enyhítő körülmény az is, ha az elkövető hosszabb ideig állt a büntetőeljárás súlya alatt.

A BKV-üggyel kapcsolatban már megszületett a kecskeméti bíróság döntése: A pert visszahelyezték a fővárosba.

Az ide-oda helyezésre azért kerülhetett sor, mert 2012-ben az OBH elnöke, Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) - alaptörvény-ellenesen és nemzetközi szerződésbe ütközően - a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása