" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

dec
2

A koncepciós büntetőeljárások gyakorlatának visszaszorítása érdekében szeptember közepén nyújtott be törvényjavaslatát az MSZP a Btk. módosítására. A Mesterházy Attila, Harangozó Tamás és Juhász Ferenc által jegyzett javaslat indoklása szerint a Fidesz-KDNP kétharmados hatalma alatt az ügyészség politikai megrendeléseket teljesít, és ehhez törvénytelen eszközöket alkalmaz. Javaslatuk szerint akár 10 évig tartó szabadságvesztéssel is lehetne büntetni azokat a hivatalos személyeket, akik koholt bizonyítékokat állítanak elő, vagy ebben jogellenes eszközökkel közreműködnek.

imagesCAW8IATP1.jpg

Mondhatnám egyszerűen, hogy jogos. Legyen így. Mert nem európai ország az, ahol kényszerrel lehet vallomásokat kicsikarni. Nem demokratikus ország az, ahol értelmes indok nélkül lehet előzetes letartóztatásokat foganatosítani, és azt nyakra-főre meghosszabbítani. Nem jogállam az az ország, ahol egy tanú vallomása alapján eljárást indítani, és embereket meghurcolni.

Van azonban egy kis bökkenő. Egyrészt ma nem látszik az, hogy ezt a kormányt le lehetne váltani. De még ha valami csoda folytán ez meg is történik, akkor hogyan lehet eltávolítani a posztjáról a - jó fideszes szokás szerint  - 9 évre bebetonozott legfőbb ügyészt? Törvényesen természetesen: sehogy. 2002 után sem tudott Polt Péterrel mit kezdeni a szoclib kormány. A következő sem fog tudni, bármilyen koalíció is állna fel a jelenlegi ellenzékből.

Nyilvánvaló, hogy egy kormányzati ciklusokon átnyúló, politikai befolyás alatt álló legfőbb ügyész megnehezítheti - ha nem lehetetlenné teszi - a kormányzat felelősségi körébe tartozó büntetőpolitika alakítását. A vádhatóság kiemelt feladat- és hatáskörei miatt manapság gyakorlatilag a büntetőpolitika megkerülhetetlen alakítója a legfőbb ügyész, így a leendő kormányzat nem önállóan alakítja ezt az állampolgárok által is kiemelt fontosságúnak tartott területet. Az pedig, hogy a vádemelés már önmagában kriminalizál Magyarországon azt jelenti, hogy a politikai csatározásokban is felhasználható ez a “megbízhatóvá fejlesztett” testület.

Ha ez nem lenne elég, nézzük a nemrég másodfokon elítélt Molnár Gyula esetét, ahol még az ügyészség is elismerte, hogy az elsőfokú bíróság eljárása - amely alapján felmentették Molnárt -  kifogástalan volt. Mi történt? A másodfokon eljáró bíró még az elfogulatlannak nem nevezhető ügyészséget is felülírta, és egy tanú vallomása alapján elítélte a szocialista politikust. Mire következtetünk ebből? Nem elég, hogy a vádhatóságot felügyeli a regnáló hatalom, de Handó Tündén keresztül a független bíróságok is veszélybe kerültek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása