" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

sze
22

De ahogy általában a hatalom politikai ellenfeleivel kapcsolatban szokássá vált: van egy vád, van egy lakájmédia, papagájkommandó, vezetőszár, százszor elismételt egyszerű lózungok.

bauer.jpg

Bauer Tamás közgazdásszal, egyetemi tanárral, az egykori SZDSZ vezető politikusával beszélgetett Friderikusz Sándor az ATV-ben.

Bauer és Friderikusz az elszámoltatásról, illetve a hatalom civilekkel szembeni fellépéséről értekezett az Ökotárs Alapítvány elleni hatalmi fellépés, illetve az orbáni  illiberális állam apropóján.

Bauer szerint a jogállamiság ott kezdődik, hogy a nekem ellenszenves szereplővel szemben is érvényesítenem kell az alapvető jogokat. Ezzel szemben az első pillanattól kezdve, tehát 2010-től Orbánék kriminalizálták a politikai ellenfeleiket. Kormányra kerülésük után meghirdették az elszámoltatást, ami eleve nem jogállami dolog, mert maga az elszámoltatás szöveg nem tisztázza azt, hogy bűnügyi eljárásról, vagy politikai számonkérésről van szó.

Az előző négy és fél évben a korábbi kormányok tisztségviselői ellen folytattak kétségkívül koncepciós ügyeket...Bauer szerint sok mindenki hajlott rá, hogy ezt komolyan vegye. Most azonban a hatalom már eljutott odáig, hogy kriminalizál olyan szereplőket is, akiknek semmi közük a korábbi kormánypártokhoz, nem a politikai oldaláról érkeztek.

Bár Bauer óvakodik a rendőrállam kifejezéstől, de Friderikusz kérdésére mégiscsak eljutunk odáig, hogy a hatalom a rendőrséget használja bizonyos célokra. Arról nem beszélve, hogy vannak olyan bűnüldözői szervek, amelyek bírói engedély nélkül folytathatnak megfigyelést - tette hozzá a volt politikus.

A hatalom természete kapcsán a perdöntő mégiscsak a koncepciós eljárások kérdése...Hiszen ebben az országban, ezzel a történelmi háttérrel ismerősnek kellene hogy legyen a közvélemény számára is, hogy miről van itt szó.

Bauer kiemelte: ahol nagyon tetten érhető az, ami ennek a hatalomnak a természete, az például a BKV-per, illetve a Sukoró-per. A BKV-ügy kapcsán Bauer is fordulópontnak tartja például Antal Attila vallomását. A BKV volt vezérigazgatója bírósági vallomásában elmondta:  a nyomozó hatóságok elvárásainak megfelelően kellett nyilatkoznia kényszer, illetve fenyegetések hatása alatt. És persze a nokia-doboz sem létezett…

De ahogy általában a hatalom politikai ellenfeleivel kapcsolatban szokássá vált: van egy vád, van egy lakájmédia, papagájkommandó, vezetőszár, százszor elismételt egyszerű lózungok...Ami pedig kiderül már egy ügy bírósági szakaszában, az már igazából nem is számít..választások megnyerve, ellenfelek amortizálva, a munka elvégezve.

Visszatértek az ötvenes évek, vagy legalábbis messzebbre jutott ez a kormány, mint a késő Kádár-korszak rendszere - állítja Bauer. Aki bírálni merészeli a rendszert, azt bizony elérheti egy koncepciós ügy. És a civilek kapcsán jöhet a két klasszikus gyanú: hűtlen kezelés, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenység büntette. A civilek meg védekezzenek olyan vádak ellen, amit a kormánypárti és baráti média teljes spektruma, közpénzből tol a közvélemény felé..A mókus meg az erdőtűz esete.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása