" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

nov
2

A Fidesz eltörli az alkotmánybírákra vonatkozó 70 éves korhatárt. Ezáltal öt 2010 óta kinevezett bíró maradhat tovább hivatalban, köztük Szívós Mária is, akinek fontos szerepe volt a BKV-ügy alakulásában.

sz_1.jpg

A Fidesz már korábban is játszott a bírák korhatárával, alkotmánybírói kinevezésének köszönhetően Szívós azonban elkerülte nyugdíjazását, ami hónapokon belül esedékessé vált volna. A mostani törvénymódosításnak köszönhetően pedig plusz 4 évet nyert, és ezzel plusz 66 millió forint fizetést is.

Orbánék bírája kiérdemelte ezt, hiszen több kiemelt jelentőségű ügyben kedvezett a Fidesz céljainak: még a Fővárosi Bíróság tanácselnökeként döntési pozíciója volt a BKV-ügy vádlottjainak kétes indokú előzetes letartóztatásában, és azok automatikus meghosszabbításában. Háromszor is kritika nélkül hagyta jóvá Hagyó Miklós előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy nem is létezik. Határozatainak következményeként pedig az előzetesek alatt több vádlott is elfogadhatatlan körülmények közé került.

Mióta a fideszes országgyűlés a szakmai hibák ellenére az Alkotmánybíróság (AB) tagjává választotta, Szívós minden a demokrácia és a jogállamiság szempontjából fontos alkotmánybírósági döntéshez különvéleményt fűz. Nem értett egyet az ügyek áthelyezhetőségének alkotmányellenességével sem. Ráadásul noha (őt leszámítva) már mindenki elismerte a peráthelyezések alkotmányellenességét, Szívós és az AB többi tagja még mindig nem foglalt állást a BKV-ügy átszignálásával kapcsolatban.

Ám a mostani törvénymódosítás értelmében Szívós még a 2022-es választások idején is „őrködni fog” az alkotmány felett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása