" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

sze
2

Érdekes vádponttal folytatódik holnap a BKV-per tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. A soron következő, a BKV utastájékoztató rendszerét érintő vádpont egyik furcsasága, hogy nyomozati vallomásában a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesre terhelő állításokat tett Balogh Zsolt vádlott - a BKV volt vezérigazgatója - egy olyan számfejtési ívet is elismert sajátjának, amit valójában nem is ő írt alá.

ír.jpg


A vádirat szerint a szentendrei HÉV vizuális utastájékoztató rendszerének kiépítésével kapcsolatos, a C.C.Soft Kft.-vel aláírt szerződés megkötése 118,8 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési cégnek. A vállalat 2010 februári belső vizsgálati jelentésében és a feljelentésben is az szerepel, hogy a szerződéshez tartozó rész-számlákat, teljesítési igazolásokat és számfejtési íveket Balogh írta alá. Sőt, Balogh is ezt állította 2010 márciusi nyomozati vallomásában.

A belső ellenőrzési vizsgálat szakszerűségét, és a nyomozó hatóságok munkáját azonban megkérdőjelezi, hogy a korábban Balogh által magáénak elismert 2007 decemberi számfejtési ívet valójában nem is a volt cégvezető írta alá. Az igen érdekes bizonyítási eljárást ígérő ellentmondásra Hagyó hívta fel a bíróság figyelmét, akit kizárólag Balogh nyomozati vallomása alapján vádoltak meg ebben az ügyben. Véleménye szerint az, hogy Balogh a számfejtési ív aláírását is sajátjaként ismerte el, olyan mozzanata az eljárásnak, amely igazolja a negyedrendű vádlott nyomozati vallomásának tényleges motivációját. Balogh a bírósági vallomásában már azt állította, azért fogalmazott meg a választási kampány alatt terhelő állításokat - többek közt a volt főpolgármester-helyettesről -, hogy megfeleljen az elvárásoknak, illetve elkerülje a börtönt.

Balogh-hoz hasonlóan a tárgyalás korábbi szakaszában a fő vádlottak és tanúk közül többen is visszavonták nyomozati vallomásukat, és a bíróságon új vallomást tettek. A rendőrségen tett, másokra nézve terhelő vallomásaikról elmondták, azokat fenyegetés hatására, megalázó körülmények között, irányítottan, "kényszervallatás" hatására tették. Elmondásuk szerint a nyomozók az elsőrendű vádlott Hagyó Miklósra és környezetére kértek terhelő vallomásokat a szabadságukért cserébe, de volt olyan vádlott is, akit arra próbáltak rábírni, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfőre valljon. Balogh nyomozati vallomására épül amúgy az ügy leglátványosabb vádpontja, a Nokia-dobozos vádpont is. Balogh erről szintén visszavonta vallomását. Az ügyben eljáró védők véleménye szerint ez a vallomás egyébként is tarthatatlan lett volna, azt ugyanis Balogh ténykérdésekben sűrűn módosította, sőt, a sajtó és a hatóságok felé is egészen mást kommunikált.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása