" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

júl
11

Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság egykori tanácselnökét máig nem cáfolt hírek szerint részben azért léptették elő alkotmánybírává, mert a Fidesz szempontjából kiemelt jelentőségű BKV-ügyben rendre megmásította az elsőfokú, szabadlábra helyező végzéseket, vagy éppen jóváhagyta az előzetes fogvatartások meghosszabbítását.

Az ügy negyedrendű vádlottja, Balogh Zsolt viszont megúszta az effajta kényszerintézkedéseket. Nem állíthatjuk, hogy ez szerencséjén múlott, inkább annak köszönhette, hogy nyomozati vallomásaiban terhelő kijelentéseket tett a többi érintettre, majd ezen ellentmondásos frázisait - többek között az elhíresült Nokia-dobozról - a jobboldali médiában meg is ismételte.

"Nem akartam börtönbe menni úgy, mint a kollégáim. A sajtónak is azért nyilatkoztam, hogy ne tartóztassanak le" - nyilatkozta később Balogh, utalva korábbi, a Magyar Nemzetnek és a HírTV-nek tett kijelentéseire. Szabadsága mellett más jutalmat is kiérdemelt: állást is kapott. Egy közlekedési cég vezetője lett, mégpedig a jobboldali vezetésű Pécsett.

A szocialista Hagyó Miklósra tett terhelő vallomásai, - amelyeket nem mellesleg azóta már visszavont -  Balogh Zsolt egy fideszes önkormányzat jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodától kapott jogi védelmet 2010-től, majd 2011-ben ennek az önkormányzatnak a legyengített ellenfelénél kapott vezetői megbízást.

Egy olyan ember juttatta a nokiás Baloghot álláshoz Szabó Iván ügyvéd személyében, aki 2010. augusztus 3-án az Országos Választási Bizottságban a Fidesz koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Néppártnak a delegáltja lett. Nem tudhatjuk, csupán feltehetjük a kérdést: vajon Semjén Zsolt, a KDNP elnöke javasolta-e az ügyvéd urat erre a posztra, aki kormányfő-helyettesi pozícióját a Fidesz kétharmados győzelmének köszönheti, amelyben ugye a BKV-ügy napirenden tartása is fontos szerepet játszott?!

szív2.jpg

http://nol.hu/kep/770649?ref=sso

Nem tudhatjuk, mindenesetre a kézcsók kedves gesztus volt Semjén részéről. Így gratulált, miután Szívós Máriát az Alkotmánybíróság tagjává választotta a fideszes országgyűlés."Volt mit megköszönni" - így fogalmaztunk bejegyzésünk címében, lássuk tehát pontosan, mire is utaltunk!

"Egy a tábor, egy a zászló"

Szívós Mária hagyta jóvá másodfokon a BKV-ügy első gyanúsítottjának, Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának előzetes letartóztatását, annak meghosszabbítását, majd később a lakhely elhagyást is házi őrizetté szigorította.

Előzetes letartóztatássá változtatta Regőczi Miklós, Horváth Éva és Lelovics Ottó házi őrizetét, érdemi indoklás nélkül, úgy, hogy egyikük esetében sem volt bizonyíték a szökés veszélyére.

Regőczi Miklós, volt BKV vezérigazgató-helyettes első körben házi őrizetbe került, majd 2010. február 3-ai vallomásában nem fogalmazott meg terhelő állításokat feletteseire nézve, így Szívós Mária február 17-én őt is előzetes letartóztatásba helyeztette.

Lelovics Ottónak, Hagyó Miklós egykori kommunikációs munkatársának  is házi őrizetet rendelt el a Budai Központi Kerületi Bíróság, azzal az indokkal, hogy nála sem állt fenn a szökés veszélye. Szívós ennek ellenére másodfokon jóváhagyta Lelovics előzetes letartóztatásba helyezését, majd előzetesének meghosszabbítását, később pedig házi őrizetének meghosszabbítását is.

Horváth Éva, Hagyó Miklós egykori sajtóreferensének házi őrizetét szintén érdemi indoklás nélkül módosította előzetes letartóztatásra Szívós Mária. "...azt a bírónő is elismerte, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy egyáltalán felmerült volna a megszökés, összebeszélés, vagy bizonyítékok megsemmisítésének csak a szándéka is, de lehetségesnek tartotta, hogy a jövőben fel fog merülni." - részlet - Mátay-Horváth Éva VI. r. vádlott vallomásából.

Szívós Mária volt az is, aki háromszor is automatikusan jóváhagyta Hagyó Miklós előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy nem is létezett. Az ügyészség arra hivatkozva kérte elrendelni, majd időről-időre meghosszabbítani az előzetes letartóztatást, hogy Hagyó külföldre akart szökni a büntetőeljárás elől, s erről állítólag adata volt a  hatóságoknak. Ez az adat azonban nemhogy soha nem került elő, a Hagyót szabadlábra helyező bírósági végzés rögzítette is, hogy  nem létezett olyan információ, rendőri jelentés, vagy bármilyen más adat, ami alátámasztotta volna ezt az ügyészségi blöfföt...

Szívós Mária mégis kritika nélkül, háromszor is átemelte bírósági végzései indoklásába ezt az alátámasztatlan ügyészi hivatkozást, azonban ez a szakmai hiba nem akadályozta meg, hogy Szívóst alkotmánybíróvá jelölje majd válassza a kétharmados fideszes többség...

sz.jpg


Olvassa el az alábbi, az érintett témakörben készült bejegyzéseinket is:

Megszolgálja „gazdáit” Orbánék embere

A BKV-ügy nyertesei: Szívós Mária alkotmánybíró

Vajon elfogult-e Szívós Mária?


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása