" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

okt
30

Alig burkolt rendőri fenyegetést tárt fel egy BKV-vádlott a Hagyó-per tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken. Hagyó Miklós egykori sajtósa a BKV-val kapcsolatban minden vádpontban tagadta bűnösségét, ám azt elismerte, hogy engedély nélkül tartott otthon három lőszert egy vadászat emlékére.

Tagadta bűnösségét a BKV-t érintő összes vádpontban Lelovics Ottó, a BKV-per ötödrendű vádlottja. A "fővádlott" Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes egykori kampánytanácsadója és sajtósa beismerte viszont a lőszerrel való visszaélést. Ez a vádpont azon alapult, hogy Lelovics az otthonában, egy vitrinben három darab lőszert őrzött emlékként. Az egykori sajtós - képesítését tekintve újságíró - Lelovics nyomozati vallomásait fenntartotta, és összefüggő vallomást tett a tárgyaláson is.

Vallomása kezdetén felidézte meggyanúsításának nem mindennapi körülményeit. Furcsállta, hogy bár első kihallgatására szülei nyaralójából, egy telefonhívásra azonnal elindult, együttműködött mindenben, a házkutatást követően mégis közölték vele a rendőrök, hogy "sok cuccot vigyen, mert sokáig lesz bent" a kihallgatáson. Akkor még elengedték a rendőrök, ám hónapokkal későbbi kihallgatása még fenyegetőbb körülmények között zajlott. Lelovics felidézte, hogy nyomozók vették körül a belvárosban, mikor az autójához ment. "A belváros közepén, fényes nappal megbilincseltek, pórázra kötöttek és egy órán át ott álldogáltunk" - mondta. A sajtóst e kihallgatás után hat hónapra előzetes letartóztatásba helyezték.

A terhére rótt BKV-s szerződések ügyében a vádlott elmondta, szerződések megkötésére senkit sem utasított, bűnszervezet létezéséről nem volt és nincs tudomása. Általánosságban kifogásolta, hogy olyan szerződések megkötésére való utasításokkal gyanúsítják, amely szerződések aláírásakor még azt sem tudta, hogy bármi köze lesz a fővároshoz vagy annak legnagyobb cégéhez, a BKV-hoz, majd tételesen cáfolta az egyes szerződésekkel kapcsolatos vádakat. Hagyó mellett végzett feladatairól pedig úgy nyilatkozott: ő mondta meg a főpolgármester-helyettesnek, milyen ruhát viseljen, hogyan kommunikáljon, milyen rendezvényeken vegyen részt. A feladatra korábbi, sikeres kampánymunkája miatt kérte fel Hagyó.

Volt főnökéhez hasonlóan Lelovics is a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) logójával díszített ajándéktárgyakkal érkezett a bíróságra. Akárcsak a múlt heti tárgyaláson Hagyó, ő is így kifogásolta a vádirat azon állítását, hogy a BKV monopolhelyzete miatt szükségtelen marketingre költeni. Ezt illusztrálandó bemutatott két pakli BKK-s kártyajátékot, puzzlet, zacskót és tollat, amely tárgyakat a tárgyalás előtt vett a Deák téri BKV-szuvenírboltban.

Lelovics vallomását Demszky Gábor volt főpolgármester nemrégiben tett nyilatkozatának egy idézetével zárta: "Megkomponált, megtervezett sorozat volt, amely politikai célt szolgált és ezt a célt el is érték. Megbocsáthatatlannak tartom, hogy emberek tucatjait hurcolták meg, gyanúsították meg, hozták hírbe".


NÉPSZAVA-információ

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása