" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

már
23

Döbbenetesen hasonló körülményekről számoltak be a BKV és az FKF volt vezértigazgatói. A BKV-per tárgyalásán elhangzó e két vallomás azért is figyelemfelkeltő, mert egymástól függetlenül megerősítik, azt, hogy a nyomozók gyakorlatilag rákényszerítették őket a hamis vallomásokra.

kep_22_04_03_01.jpg

  • A BKV vezérigazgató nyomozati vallomásának körülményei:

    Antal Attila arról számolt be, hogy a nyomozati vallomása alatt ideges volt, mert nem értette, miért gyanúsítják olyan szerződésekkel kapcsolatban, amit legjobb tudása szerint végzett. Ám nem is az ő munkájára voltak kíváncsiak a nyomozók:

"A hatóság ugyanis guruló forintokról, Hagyó Miklósokról, Mesterházy Ernőkről és Demszky Gáborokról akart tőlem hallani. Őrizetbe vételem napját követő vallomásomban mindezt tudomásomra is hozták, azzal, hogy amennyiben az elvárásoknak nem tudok megfelelni, hosszú időre előzetes letartóztatásba kerülök."

Ezeket persze nem az ügyvédei jelenlétében mondták neki. Antal biztos volt benne, hogy nem követett el hibát, és feletteseire sem tudott terhelő állításokat mondani, de megijedt. Figyelmeztették ugyanis, hogy azzal ha nem vall Hagyóék ellen, azzal őket védi, és ezért előzetes letartóztatásba fog kerülni.

Antal végül - hogy ne tartóztassák le - Hagyó Miklósra, Demszky Gáborra és Mesterházy Ernőre vallott. A jegyzőkönyvek pedig olyan tartalommal készültek, ahogy a rendőrök szerették volna. Antal ezért később bocsánatot is kért a bírósági tárgyaláson.

  • Az FKF vezérigazgató nyomozati vallomásának körülményei:

Bielek Pétert először titokban kereste meg a BRFK és miután tisztázták, hogy nem gyanúsítják semmivel, együttműködést ajánlottak neki. Bialeknek be kellett volna mennie a rendőrségre, de 2010 tavaszán már tele volt a sajtó a fővárosi cégek korrupciós ügyeivel, a letartóztatások híreivel és félt, ha vallomást tesz a rendőrségen, ő is úgy jár, mint a többiek.

Emlékezete szerint szinte becsempészték a BRFK-hoz. Itt Hagyóról, Demszkyről, Mesterházy Ernőről kérdezték. Félt attól, hogy esetleg nem tud hazamenni a családjához. Elmondása szerint a nyomasztó légkörben lezajlott öt órás meghallgatás folyamán rendőrök minden harmadik kérdése az esetleges politikai megrendelésekről szólt. 

A nyomás hatására Bielek is igen cifra, a rendőrök elvárásainak megfelelő, ám egyáltalán nem valós tartalmú vallomást tett. 

  • A kikényszerített hamis vallomások (és a nem terhelő vallomások) következményei:

Februárban  - miután nem vallottak feletteseikre terhelő dolgokat - őrizetbe vették Mesterházyt, Zelenákot, és Regőczit. Hagyót pedig mentelmi jogának megszűnésekor májusban vették őrizetbe sajtósával, Lelovics Ottóval, és Horváth Évával együtt.

Antal Attila a nyomozóknak kedvező vallomása ellenére igaz elkerülte az előzetest, de a BKV-per III. rendű vádlottja lett.

Bielek vallomása a BRFK ígérete ellenére a választások második fordulója előtt néhány nappal megjelent a Magyar Nemzetben. Második kihallgatása alkalmával már tagadta, hogy Hagyóék pénzt követeltek volna tőle. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy egy héttel később megvádolták a pusztazámori ügylettel kapcsolatban 70 millió forintos károkozással.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása