" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

okt
11

Tegnap Hack Péter volt Kálmán Olga egyik vendége az Egyenes Beszédben, és a Hagyó-ügyről is beszélt. A beszélgetés apropóját az ároktői-ügy vádlottjainak házi őrizetből való szökése adta, illetve az a fideszes javaslat, amely szerint a súlyos bűncselekmények gyanújánál és vádjánál eltörlik az előzetes fogva tartásnak a felső korlátját. Nézzük, ezzel kapcsolatban mit állít az ELTE docense, miért a Hagyó-ügyet hozta fel példaként az előzetes letartóztatás magyarországi gyakorlatának kritikájára.  

Névtelen_1.png

(A teljes videó a képre kattintva, az ATV honlapján érhető el)

Hack Péter szerint eleve súlyos gondok vannak a magyar letartóztatási gyakorlattal. Példaként említette, hogy nemrég Strasbourg Hagyó javára döntött. Az Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta Magyarországot azért, hogy rutinszerűen rendelik el, és hosszabbítják meg a  letartóztatásokat. Ráadásul mindezt anélkül, hogy megvizsgálnák, milyen tények alapján következtetnek például a szökés veszélyre.  A Hagyó-ügynél a strasbourgi bírák megkérdőjelezték, hogy ha másfél évig tartott az eljárás, mielőtt a Hagyót bevonták volna az ügybe, és ezalatt nem szökött meg, akkor miért kellett hirtelen letartóztatni? Miért nem volt érdemi indok egyetlen bírósági határozatban hogy miért kell őt fogva tartani? Mi indokolja azon túl, hogy van egy absztrakt törvényi tényállás, ami azt mondja, “megszökhet”? És egyáltalán milyen tényből következtetnek arra, hogy megszökik?

Hack  kétségtelennek tartja, hogy a hatóságok, a rendőrség és az ügyészség szereti az előzetes letartóztatást. Bizonyos értelemben a bíróság is, mert akkor kevesebb baj van. A bírónak kisebb kockázat az, ha valakit letartóztat, mint ha szabadlábra helyez.

A beszélgetés során Hack rávilágított arra is, hogy már több ügyben nyilvánosságra került, hogy a nyomozó hatóságnak és az ügyésznek egyfajta tortúra eszköz a letartóztatás. Hozzátette, nem egy ügyben nyilatkozták már azt a tárgyaláson beismerő vallomást tevők, hogy korábbi, különösen a másokra nézve terhelő vallomásaikat azért tették, mert a hatóságok cserébe azt igérték, hogy akkor hazamehetnek. Ezek a megállapítások pedig - mint köztudott - különösen igazak a BKV-ügyben felmerült hatósági visszaélésekre is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása