" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

sze
6

Házilagos barkácsolásnak nevezte az igazságügyi szakértő a szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti állomásain 118 millió forintért kiépíttetett utastájékoztató rendszer egyes elemeit a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per csütörtöki tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.

20100323accsoftkf9.jpg

A bíróság által felkért igazságügyi szakértő véleménye szerint az utastájékoztató rendszer kijelzője alkalmatlan a funkcióra, a rendszer szoftvere nem a pályázati kiírásnak megfelelően működik.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró második napja folytatja a bizonyítási eljárást a C.C Soft Kft. által kiépített utastájékoztató rendszerről, amellyel a vád szerint 118 millió forint kára keletkezett a BKV Zrt.-nek.

A rendszer kiépítésére meghívásos pályázatot hirdetett a közlekedési vállalat, a felállított bizottság döntését figyelmen kívül hagyva a C.C. Soft Kft. lett a nyertes.

A műszaki szakértő árbecslése szerint a kivitelező az utastájékoztató rendszert értékének duplájáért adta el, valamint nem a pályázati kiírásnak megfelelően építette ki. Sem a fényviszonyoknak, sem a 24 órás üzemnek nem felelt meg a televíziókészülék kültéri kijelzőként történő alkalmazása - hangsúlyozta a szakértő.

A szakértő álláspontja szerint csökkenteni kellett volna a szerződés szerinti díjat.

A bíróság tanúként hallgatott ki két cégvezetőt, aki pályázatot adott be 2007-ben a Batthyány tér és Békásmegyer közötti HÉV-állomások utastájékoztató rendszerének kiépítésére.

A két cég ajánlatában jelezte, hogy legalább három hónap szükséges a rendszer teljes kiépítéséhez.

A két tanú egybehangzóan állította: a pályázaton nyertes cég nem volt ismert az utastájékoztató rendszert építő cégek között.

A C.C. Soft Kft. 85 millió forint nettó összegért vállalta a rendszer kiépítését, ezt szerződésmódosítás után 99 millió forintra emeltek.

A tanúként meghallgatott egyik cégvezető elmondta: 92,5 millió forintos ajánlatot adtak be, de a pályázatban megjelölt ipari LCD kijelzőkkel építették volna ki a rendszert, ezek lényegesen drágábbak, mint a tv-készülékek.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, aki a utastájékoztató rendszer pályázati kiírásakor még a BKV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, majd megbízott vezérigazgatója volt, kijelentette: "Sajnálom utólag, hogy nem az önök építették ki a rendszert, mert azt látom, hogy komoly szakmai felkészültséggel rendelkeznek."

A vádirat szerint "a műszaki átadás-átvételi eljárást 2007. november 30-án lefolytatták, azonban eredményes próbaüzem a mai napig nem zárult le".

A vádirat kitér arra, hogy Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítés igazolását nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még karácsony előtt történjen meg.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A per szeptember 10-én tanúkihallgatásokkal folytatódik.


Forrás: MTI   |   STOP

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása