" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

jan
14

Befogadta a BKV-büntetőper vádlottjainak panaszát a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság (Ab) is - derült ki a hagyomiklos.com-on nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

A vádlottak védői azért fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, és a taláros testülethez, mert az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde a per tárgyalására a főváros helyett a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki. A védők beadványa szerint alkotmányos alapjogok sérültek az ügy áthelyezésekor.

A fő vádlott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes ügyvédje, Kádár András és védőtársai szerint sérült a törvényes bírához való jog, mivel az áthelyezés az objektivitás, átláthatóság és önkényesség kizárhatósága nélkül történt meg.

itelet.jpg(Forrás: kis-kunsag.hu)


Álláspontjuk szerint fennáll a pártatlanság követelményének sérelme is, hiszen a tárgyalást az OBH elnöke, a fideszes Szájer József felesége szignálta át egy olyan törvényszékre, amely korábban hasonló politikai összefüggésben már súlyos ítéletet hozott a Zuschlag-ügyben. Valamint sérült a jogorvoslathoz való jog is, mivel az OBH elnökének más bíróságot kijelölő döntése ellen a jogszabályok nem biztosítottak hatékony jogorvoslatot - áll a beadványban. A védők egyébként mindezek alapján már korábban kérték a büntetőper felfüggesztését, de indítványukat a bíróság, majd az ítélőtábla is elutasította.


NÉPSZAVA-információ /

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása