" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

sze
25

"Mindazok, akik ezekben az ügyekben, pontosabban a legkiemeltebb ügyben, mondjuk a BKV-val kapcsolatos nyomozásokban eljártak, azok 2010 után zsíros fővárosi állásokat kaptak.” 

50000.jpg

“Budapesten a Fidesz-kormány és a Tarlós István főpolgármester által vezetett önkormányzat 2010 és 2014 között felszámolta az önkormányzatiságot, elherdálta, átjátszotta az államnak a főváros vagyonának jelentős részét és lezüllesztette a közszolgáltatások színvonalát. (...) A fővárosi önkormányzat mára a miniszterelnök kirendeltségévé, a főpolgármester pedig bábjává vált.” - így kezdődik az a fejezet Falus Ferenc ellenzéki főpolgármester-jelölt programjában, amiben Gyekiczki András összefoglalta a főváros elmúlt négy évét.

Az írás kapcsán Friderikusz Sándor elbeszélgetett Demszky Gábor egykori irodavezetőjével. A 30 perces interjúban sok minden szóba került, így a BKV-val kapcsolatos nyomozások is.

Gyekiczki így látja a különböző fővárosi beruházások (így pl. a “Bálna”) megvalósításának az elmúlt négy évben kialakult menetét:

“Először kriminalizálják, feljelentésekkel vegzálják a fejlesztőt, megtámadják az építőt, a bankot, nem engedik a használatbavételt, álságos kifogásokkal érik el, hogy az üzleti megtérülésnek egyáltalán esélye legyen, majd a kényszerek hatására megtört befektetőkkel peren kívül megegyeznek.”

Az ok roppant egyszerű: befolyás és érdekövezet kialakítása, tulajdonképpen a város lassú lerablása. Ha belegondolunk 2007-2008-tól kezdve nem történt a városban olyan felújítás, fejlesztés, amit ne kísért volna nyomozás. Pl. Margit-híd felújítás, 4-es metró, a korábbi útfelújítási program, a jégpálya építése, a távfűtő művek tevékenysége ... ezekben az ügyekben az a közös, hogy megtörtént a feljelentés, nyomoztak is, sok esetben azonban még a vádemelésig sem jutott el az ügy. Ahol igen, még mindig nincs jogerős ítélet, vagy ha van - pl. a távfűtő művek esetében-, ott felmentő ítélet született.

A város régi vezetésének ezeknek az eszközöknek a használatával szembemenni, csak azt a célt szolgálhatta, hogy megnyerjék a választást 2010-ben.

Gyekiczki szerint az sem mellékes szempont, hogy “mindazok, akik ezekben az ügyekben, pontosabban a legkiemeltebb ügyben, mondjuk a BKV-val kapcsolatos nyomozásokban eljártak, azok 2010 után zsíros fővárosi állásokat kaptak.”

Példákat is említett: Hagyó Miklós személyes kihallgatója, egy Halász Ottó nevű nyomozó a Fővárosi Közterület Fenntartó biztonsági igazgatóságának igazgatóhelyettese lett. Az a Pető György, aki hajdanán Tarlós István alpolgármestere volt, majd a XI. kerületben Molnár Gyula kabinetfőnöke, 2009-ben a BRFK-n folytatta a nyomozásokat a fővárosi ügyekben. Ez a Pető György 2010 után egyszerre lett a Fővárosi Biztonsági Iroda és a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetője. A BKV-ügyekben eljáró bírónő - Szívós Mária - aki az előzetes letartóztatásokban döntött, az Alkotmánybíróság tagja lett. Az a fővárosi főügyészségen dolgozó - kiemelt ügyek és gazdasági ügyek főosztályán dolgozó - ügyésznő a főpolgármester tanácsadója lett. De ez a sor nagyon hosszú - fejezi be az interjút Gyekiczki András.

Valóban, a sort lehetne még folytatni. Itt van például a kitüntetett, és azóta élettársa üzletei miatt kínos helyzetbe keveredett főügyész, vagy a nokia-doboz legendáját elindító Balogh Zsolt volt ügyvédje, a szintén kitüntetett Szabó Iván, aki a Fidesz piszkos ügyeit intézte.

"Exitus acta probat - a cél szentesíti az eszközt" - Nincs itt másról szó....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása