" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

aug
20

"Szabó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak még ugyan olyan bírák is, akik őrzik a függetlenségüket, ám „a hatalom előtt mindenesetre megnyílt annak lehetősége, hogy a kevésbé szilárd jellemű bírákat büntetéssel fenyegetve, vagy jutalommal kecsegtetve, ítélkezésüket a maga szája íze szerint befolyásolja”. A politikus felidézte azt is, hogy Szívós Mária nyomozati bíróként már 2006-ban megszüntette az október 23-i zavargásokban részt vettek előzetes letartóztatását; 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet, és háromszor is meghosszabbította Hagyó Miklós előzetes letartóztatását, végül 2011-ben Szívós jutalmul alkotmánybíró lett."20120911-hagyo-miklos-volt-szocialista-fopolgarmesterhelyettes14.jpg

Az igazságszolgáltatás függetlenségének intézményes garanciái 2012. január 1-jén, az alaptörvény hatálybalépésével megszűntek –mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja.

Az ellenzéki politikus a Szilvásy-per kapcsán hívta fel a figyelmet a jogállamiság kereteinek megszűnésére: elmondása szerint a per anyagát 2041-ig titkosították, így például azt sem lehet tudni, milyen arányban találta bűnösnek a tanács a vádlottakat.

– Annyi azonban bizonyos - hangsúlyozta Szabó Zoltán -, hogy nem születhetett volna marasztaló ítélet legalább az egyik ülnök egyetértése nélkül. „Nem kívánok mondvacsinált összefüggéseket keresni, de az ítélet megszületése után nem egészen másfél hónappal, augusztus 14-én az egyik ülnököt, Böröndi tábornokot a honvédelmi miniszter ünnepi parancsban dandárparancsnokból az egész magyar szárazföldi haderőnem főnökévé nevezte ki. Holnapután augusztus 20-a; nem lennék meglepve, ha az ünnep a tábornok úrnak a vezérőrnagyi előléptetést is meghozná”- nyilatkozott a DK politikusa.

Szabó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak még ugyan olyan bírák is, akik őrzik a függetlenségüket, ám „a hatalom előtt mindenesetre megnyílt annak lehetősége, hogy a kevésbé szilárd jellemű bírákat büntetéssel fenyegetve, vagy jutalommal kecsegtetve, ítélkezésüket a maga szája íze szerint befolyásolja”. A politikus felidézte azt is, hogy Szívós Mária nyomozati bíróként már 2006-ban megszüntette az október 23-i zavargásokban részt vettek előzetes letartóztatását; 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet, és háromszor is meghosszabbította Hagyó Miklós előzetes letartóztatását, végül 2011-ben Szívós jutalmul alkotmánybíró lett.

sz.jpg

Az ellenzéki politikus zárásként elmondta: véleménye szerint a Szilvásy-ügyben hozott ítélet politikai megrendelésre született. „A vádlottakat a védekezés legelemibb föltételétől is megfosztották: a bíróság úgy hirdetett ítéletet, hogy a per egyetlen tárgyalási napjának hivatalos jegyzőkönyve sem készült el. Így egyetlen tárgyalási napon sem hangzott, nem is hangozhatott el az a kötelezően fölteendő kérdés, hogy kíván-e bárki megjegyzést, kiegészítést fűzni az előző tárgyalás jegyzőkönyvéhez” – mondta Szabó Zoltán.

A Honvédelmi Minisztérium a sajtótájékoztató után közleményben szólította fel  a Demokratikus Koalíció vezetőségét, hogy "hagyják abba a hisztériakeltést, ne állítsanak valótlanságokat", és ne próbálják meg a honvédség iránti bizalmat rombolni.

http://www.hirhatar.hu/hir/dk-megszunt-az-igazsagszolgaltatas-fuggetlensege 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.