" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

aug
19

"A DK politikusa szerint "az ügyészség már régóta a kormány szempontja szerint emel vagy ejt vádat mindenki ellen. Tavaly óta pedig csak a kormányon múlik, hogy talál-e hozzá olyan bírót, aki hajlandó a kormánynak tetsző ítéletet meghozni". Példaként említette, hogy Szívós Mária korábbi nyomozati bíró 2006-ban megszüntette a zavargásokban résztvevők előzetes letartóztatását, 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet. Hagyó Miklós előzetes letartóztatását háromszor is meghosszabbította egy olyan - "mint utóbb kiderült, nem is létező rendőri jelentésre hivatkozva" - amely szerint a volt főpolgármester-helyettes külföldre akart volna szökni a büntetőeljárás elől. Szívós Mária "jutalmul" 2011-ben alkotmánybíró lett - fogalmazott a DK-s politikus."

n07.jpghttp://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1209/Kecsk201291195740/gallery.xml&rovat=itthon

A kiszivárgott részletek azt a gyanút erősítik, hogy a hatalom által, politikai megrendelésre született ítélet Szilvásy György és társai ügyében - mondta Szabó Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere, Szilvásy György és társai ügyében erősen megkérdőjelezhető az ítélkező tanács függetlensége - mondta Szabó Zoltán, a DK elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus fehér pólóban állt az újságírók elé, amelyen Szilvásy György arcképe volt látható.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa július 5-én kihirdetett elsőfokú ítéletében Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért ugyancsak 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Laborc Sándor volt NBH-főigazgató kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetést kapott. P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentették.

Az ügyről mai sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán kijelentette: nemcsak szokatlan, hanem az ítélkező tanács függetlenségét is megkérdőjelezi, hogy az eljáró tanács két ülnökévé nem nyugállományú, hanem aktív - vagyis a kormánnyal függelmi viszonyban lévő - tábornokokat neveztek ki, Böröndi Gábor honvéd- és Fekete Csaba rendőr-dandártábornokot. Hozzátette: az ítélet megszületése után nem egészen másfél hónappal, augusztus 15-én az egyik ülnököt, Böröndi tábornokot Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi parancsban az egész magyar szárazföldi haderőnem főnökévé nevezte ki.

Emlékeztetett arra, hogy a per anyagát 2040-ig titkosították, még a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai sem tekinthettek bele, ami - véleménye szerint - a parlamentarizmus megcsúfolása. Ráadásul így nem tudhatja senki, hogy szóltak-e, és ha igen, milyen bizonyítékok a vádlottak ellen - fűzte hozzá. Ahogy azt sem lehet tudni, hogy a bírói tanács milyen arányban hozta meg az ítéletét. Az azonban bizonyos, hogy marasztaló ítélet nem születhetett volna, legalább az egyik ülnök igenlő szavazata nélkül - jegyezte meg Szabó Zoltán.

Véleménye szerint a bíróság úgy hirdetett ítéletet, hogy a per egyetlen tárgyalási napjának jegyzőkönyve sem készült el. Így egyetlen tárgyalási napon sem hangozhatott el az - "az egyébként kötelező kérdés" -, hogy kíván-e bárki kiegészítést, vagy megjegyzést fűzni az előző tárgyalási nap jegyzőkönyvéhez. Hozzátette: a "kiszivárgott részletek egyöntetűen azt a gyanút erősítik, hogy itt a hatalom által, politikai megrendelésre született ítélet van".

A DK politikusa szerint "az ügyészség már régóta a kormány szempontja szerint emel vagy ejt vádat mindenki ellen. Tavaly óta pedig csak a kormányon múlik, hogy talál-e hozzá olyan bírót, aki hajlandó a kormánynak tetsző ítéletet meghozni". Példaként említette, hogy Szívós Mária korábbi nyomozati bíró 2006-ban megszüntette a zavargásokban résztvevők előzetes letartóztatását, 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet. Hagyó Miklós előzetes letartóztatását háromszor is meghosszabbította egy olyan - "mint utóbb kiderült, nem is létező rendőri jelentésre hivatkozva" - amely szerint a volt főpolgármester-helyettes külföldre akart volna szökni a büntetőeljárás elől. Szívós Mária "jutalmul" 2011-ben alkotmánybíró lett - fogalmazott a DK-s politikus.

Fidesz: vajon mit tudhat Szilvásy György?

Szabó szavaira reagálva a Fidesz közölte az MTI-vel: a bukott baloldal fenyegeti az igazságszolgáltatást, amikor tisztára igyekszik mosni kémkedésben bűnösnek talált egykori titokminiszterét. A Fidesz kommünikéjében arra emlékeztet, hogy a "maffiabaloldal központi figuráját, Szilvásy Györgyöt az egyik legsúlyosabb állam elleni bűncselekményben, kémkedési ügyben találta bűnösnek első fokon a bíróság".

A nagyobbik kormánypárt szerint elgondolkodtató, ahogy a bukott baloldal, Gyurcsány Ferenctől a szocialistákon át Bajnai Gordonig egy emberként áll ki Szilvásy mellett. Vagyis nyomás alá próbálják helyezni az igazságszolgáltatást, és igyekeznek tisztára mosni egykori titokminiszterüket, akinek politikai felelőssége nemcsak a kémkedési ügyben vetődött fel, hanem "a Portik-ügyben és a romagyilkosságok ügyében is" - fogalmaz a közlemény. "Vajon mit tudhat Szilvásy György, hogy ennyire fontos mindannyiuknak?" - teszi fel a kérdést végül a Fidesz.

HM: a DK hagyja abba a hisztériakeltést!

A Honvédelmi Minisztérium (HM) felszólította a Demokratikus Koalíció (DK) politikusait, hogy "hagyják abba a hisztériakeltést, ne állítsanak valótlanságokat", és ne próbálják meg a honvédség iránti bizalmat - önös érdekeik szerinti átpolitizálással - rombolni.

A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "úgy tűnik, vannak olyan ellenzéki pártok, amelyeknek semmi sem drága, és amelyek vélt vagy valós céljaik elérése érdekében a független intézményekbe vetett bizalom tudatos rongálására is képesek". A közlemény kiemeli: Böröndi Gábor dandártábornokot még 2010-ben, tehát jóval az úgynevezett tábornokper kezdete előtt választották katonai ülnökké. "Akkoriban még legfeljebb az érintettek és egykori párttársaik sejthették, hogy mi lesz a későbbi bírósági eljárás eredménye" - jegyzik meg.

A közleményben ismertetik azt is: a dandártábornoknak az Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnökévé kinevezéséről 2013. márciusban született döntés, így "legalábbis jósnak kellett volna ahhoz lenni, hogy ez az időben későbbi bírósági ítélet jutalma legyen" - mutat rá a szaktárca.

http://nol.hu/belfold/a_dk_a_kemugyrol__mi_lett_az_ulnok_jutalma_?ref=sso

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.