" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

aug
17

Bár a Fidesz pécsi vezetése február óta hallgat arról, hogyan került egy részben önkormányzati tulajdonú cég élére a BKV-ügy koronatanúja, most felszállt a fehér füst, mert a várossal perben álló vállalkozó közzétette a Balogh alkalmazását megelőző levelezést a mecsekbusz.eu oldalon. Ezek szerint egy bonyolult megállapodás része volt, hogy Balogh veheti át a PK Busrent Kft ügyvezetői posztját, s erre a posztra egyértelműen az önkormányzat kérésére került.

balogh.jpg(Balogh Zsolt - forrás: nepszava.hu)

Ahhoz, hogy érthető legyen mi is volt a PK Busrentnek a szerepe a pécsi közlekedésben fel kell idézni az elmúlt egy-két év történéseit. A forráshiányos önkormányzat oly módon magánosította a pécsi közlekedési céget még 2009-ben, hogy kisebbségi tulajdonosként beengedte a társaságba a Mecsekbusz Kft-t, amely fizetett 500 millió készpénzt a városnak, illetve egymilliárdos tőkeemelést hajtott végre a PK Közlekedési Zrt-ben. Mindeközben azonban a prtivatizátor tulajdonában álló PK Busrent Kft. 2,2 milliárd forintért megvásárolta a pécsi közlekedési cég tulajdonában álló buszparkot, majd visszabérelte 2,1 milliárdért a magánkézbe került buszokat, amelyeket egyébiránt a város vett meg és fizetette továbbra is utána a részleteket.

A bombaüzlet egy internetes kommentből derült ki, és vált botránnyá, majd 2009 nyarán Páva Zsolt újdonsült polgármester feljelentést tett, és a buszeladásra hivatkozva kirúgta a pécsi vagyonkezelő, Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját, aki azóta munkaügyi pert nyert az önkormányzat ellen. 2010 végén a Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a Pécsi Közlekedési Zrt. igazgatója ellen hűtlen kezelés miatt, akit első fokon el is ítéltek. Ahogy az Index Balogh foglalkoztatása kapcsán írt cikkében felidézte, innentől folyamatosan fogyott a PK Busrent körül a levegő: a NAV 2011 februárjában mattot adott a cégnek egy 774 millió forintos adóbírsággal, 2011 márciusában pedig a pécsi önkormányzat a gyakorlatban visszavette az irányítást.

balogh2.jpg(Forrás: MTI)


Az események hatására 2011 végén eltűnt a PK Busrent meghatározó tulajdonosa, az LL Bus Kft., november 10-én bírósági végrehajtás érkezett az adótartozásra, rá egy hétre pedig feltűnt a semmiből Balogh Zsolt. Az új vezetés első nagy horderejű döntése az volt, hogy a PK Busrent visszavonta az ügyészség álláspontját vitató ellenkeresetét a 2009-es szerződés semmissé nyilvánításáról szóló perben, így a per meg is szűnt létezni.

Az önkormányzattal máig számos jogi eljárásban álló egykori befektetők tavaly novemberben annak fejében engedték át a PK Busrent ügyvezetői posztját Balogh Zsoltnak, hogy cserébe a város vállalta, 714 millió forintért kivásárolja a befektetőket a cégekből. A megállapodás, amiből csak a befektetők ígérvényei teljesültek a folyamatban lévő perek szüneteltetését írták elő, nem pedig azt, hogy Balogh egy nyilatkozattal meg is szüntetteti azt.

Eddig nem lehetett ismerni pontosan Balogh foglalkoztatásának körülményeit, csak azt engedték sejtetni a tények, hogy Balogh féléves megbízatásában oroszlánrésze lehet Szabó Iván ügyvédnek, aki Pécs szinte összes önkormányzati cégének megbízottja, s e mellett Balogh Zsolt védője is egyúttal. Amikor a botrány kipattant a városvezetés jelezte, nem nyilatkozik az ügyben, hanem majd Szabó ügyvéd magyarázza el, mi miért történt, ő azonban a mai napig nem állt elő magyarázattal.

A pécsi politikusok próbáltak UGYAN Balogh foglalkoztatásának a végére járni, de ők sem jártak sikerrel. Jelenleg a pécsi tömegközlekedést a Tüke Busz bonyolítja, a társaság megalapításakor a helyi Jobbik érdeklődött is a városvezetésnél, lesz-e a köze az új céghez Balognak, de akkor megnyugtatták a városházi ellenzéket, hogy nem.  A nemrég indult honlap ügyében egyelőre csak a Jobbik adott ki közleményt, amelyben nehezményezi, hogy közgyűlési felhatalmazás nélkül ígért a város egyik alpolgármestere 714 milliónyi kifizetést a Mecsekbuszosoknak, s kérdőre vonta a városvezetést Balogh foglalkoztatása miatt. Jellemző a pécsi közállapotokra, hogy a kommünikét egyedül a PécsiStop közölte.

A most nyilvánosságra került adatokból kiderül az is, hogy az egykori befektetők megelégelték, hogy nem teljesültek a város ígéretei és számos feljelentést tettek a történtek miatt, s úgy hírlik némely esetben nyomozás is zajlik.  Az ügy dokumentumai elolvashatóak a mecsekbusz.eu oldalon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása