" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

máj
23

A budapesti köztisztaságért felelős cég berkein belül jött létre a kiszolgált rendőrtisztekből és egykori titkosszolgákból álló 30 fős magánhadsereg. Az FKF Zrt. biztonsági igazgatóságán több olyan volt rendőr is munkát kapott, aki részt vett a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban.

Az Index kedden írt cikket arról, hogy Tarlós István főpolgármester jobbkeze, az állambiztonsági múlttal rendelkező Pető György lényegében magánhadsereget szervezett a főpolgármesternek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-n belül létrehozott biztonsági igazgatósággal.

Az ezzel kapcsolatos információk korábban a Minimumpluszhoz is eljutottak, de megkeresésünkre csupán a városháza kommunikációs igazgatója reagált, az FKF Zrt. nem.  Szűcs-Somlyó Mária azt firtató kérdésünkre, miért kellett harminc fős biztonsági igazgatóságot felállítani a köztisztasággal foglalkozó cégnél, s ez tekinthető-e Tarlós magán-titkosszolgálatának, azt írta: „Levele nem kelt meglepetést, mivel ezzel a trükkel harmadik éve próbálkoznak szabálytalan időközönként. Tarlós Istvánnak legjobb tudomásunk szerint nem volt és nincs „magántitkosszolgálata”, ilyenre sem utasítást, sem áldást nem adott, sőt, mi több, nem is tervez ilyet.”

Az Index cikkéből viszont Szűcs-Somlyó  Mária állításának éppen az ellenkezője derül ki, a lapnak épp a szervezet tetőaláhozója, Pető György szólalt meg. A volt III/II-es ügynökről azt érdemes tudni, hogy 2002 és 2006 között Óbuda szocialista alpolgármestere volt, abban az időben, amikor még a mostani főpolgármester irányította a kerületet.

Pető a következő ciklusban kivált az MSZP-ből, s létrehozta kerületében az MSZDP-t, de végül választott politikai posztját, az önkormányzati képviselőséget függetlenként fejezte be, s mikor elkezdődtek a fővárosi közműcégek körüli hatósági eljárások, nyugdíjas rendőrtisztként a BRFK gazdaságvédelmi osztályához igazolt, ahonnan Tarlós István főpolgármesterré választása után került a Fővárosi közterület-felügyelet élére, illetve neki hozták létre a szerénytelenül FBI-nak rövidített Fővárosi Biztonsági Iroda Kft.-t. (Korábbi hírek szerint ugyanakkor Pető nem csak a választások után került kapcsolatba Tarlóssal, hiszen a főpolgármester már 2008-ban létrehozta saját kabinetét, amelynek tagja lett a később a Tarlós ellenfelei ellen nyomozó Pető is. Nem cáfolt hírek szerint Petőnek a rendőrségnél az is feladata volt, hogy budapesti cégvezetőket szervezzen be informátornak, közülük az önkormányzati választások után többen feljebb léptek cégeik vezetésében a ranglétrán.)

Az eredeti tervek arról szóltak, ez a társaság lesz az a cég, amely a fővárosi cégek belső elhárításaként működik majd, de a túl széleskörű jogosítványokat végül az utolsó pillanatban a Fidesz közgyűlési frakciója vétózta meg. lényegében e cég feladatait delegálták később az FKF Zrt. biztonsági igazgatóságához.

Az Index mostani cikke szerint a csapat főnöke Jónás Endre, aki 1988-ig kémelhárító volt, majd 13 évig vezette a titkosszolgálati terrorelhárító szolgálatot, és rövid ideig a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is volt. A 30 fős igazgatóságon dolgozik még hét volt BRFK-s gazdaságvédelmi nyomozó (többen közülük a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban is részt vettek), hárman a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgoztak, ketten a NAV-nál is megfordultak, valamint akad közöttük egykor az Információs Hivatalban (polgári hírszerző szolgálatnál) dolgozó szakember is.

Pető György az Indexnek most azt nyilatkozta, a 30 fős magasan kvalifikált munkaerő bére havonta 13 millió forintba kerül az FKF Zrt.-nek. A létszám a tájékozatatás szerint valamivel kevesebb, mint a 2010-et megelőző években, a bérköltség viszont nagyjából hasonló. A biztonsági igazgatóság kezdeményezésére indított büntetőeljárások becsült bűnügyi kárértéke meghaladja a 2 milliárd forint összértéket, de hogy ezek milyen ügyeket érintenek, nem derült ki. Pető szakmai alkalmassággal indokolta a biztonsági iroda összetételét, s cáfolta, hogy az alkalmazásnál szerepet játszhatott volna, hogy egyesek közreműködtek a 2010. előtti ügyek nyomozásában.

bz

Cikk forrása: http://www.minimumplusz.hu/2013/05/21/sajat-titkosszolgalatot-grundolt-tarlos/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása