" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

jan
17

A BKV-per Budapestre történő áthelyezését kezdeményezte a csütörtöki tárgyaláson Bárándy Péter védő, egykori igazságügyi miniszter a Kecskeméti Törvényszéken. Az indítványt Hadnagy Ibolya bírónő elutasította. Bárándy indítványában, amelyet H. Éva vádlott védelmét ellátva tett, arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróság (AB) december végén visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit.

Mivel az átmeneti rendelkezések 11. cikke alapján a fideszes Szájer József felesége, Handó Tünde helyezte a Hagyó-pert a korábban már politikai elfogultságát a Zuschlag-ügyben bizonyító Kecskeméti Törvényszékre, így az indítvány indoklása szerint nem biztosított a törvényes bírához való, alapvető emberi jog. A volt igazságügyi miniszter indítványához minden vádlott és védőik is csatlakoztak.



Handó-Tünde.jpg(Forrás: pecsma.hu)

Az ügyészség a tárgyaláson az indítvány elutasítását kérte a bíróságtól. A vádhatóság álláspontja szerint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozata hatályos, ennek a törvénynek az alkotmányosságát ugyanis még senki sem vizsgálta.

A bírónő az elutasítás indoklásánál egyetértett az ügyészséggel. Hadnagy Ibolya emlékeztetett rá, hogy az AB csak formai szempontból vizsgálta az átmeneti rendelkezések ezen cikkét, ám az áttétel nem az Alaptörvény alapján, bár azzal összhangban történt. A védők álláspontja szerint azonban az OBH-határozat ellentétes az Alaptörvénnyel. Az elutasítás ellen Hagyó Miklós és a vádlottak többsége fellebbezést jelentett be. Ezt követően H. Éva vádlott meghallgatásával folytatódott a tárgyalás.


NÉPSZAVA-információ /

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása