" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

okt
31

Dr. Becker Lászlót hallgatta ma meg a kecskeméti bíróság a BKV-ügyben. Az azóta nyugdíjba vonult főmérnököt, közkeletűbb nevén metróbiztost a BKV-nak, a 4-es metróval kapcsolatos tanácsadói szerződéséről kérdezték. Először, ugyanis a nyomozó hatóságok nem voltak kíváncsiak arra az emberre, akinek aláírása mind a szerződésen, mind a teljesítési igazolásokon szerepel.

images (1)_1.jpg

Becker 2006 december 1-től 2011 márciusáig dolgozott köztisztviselőként a főpolgármesteri hivatalban. Egy új főmérnöki munkakört, státuszt alakított ki a hivatal azért, hogy a nagy fejlesztéseket valahogyan koordinálni lehessen. Megbízása előtt a közlekedési minisztériumban dolgozott. Már ott látták, hogy hiányzik egy ilyen vezető a főpolgármesteri hivatalból. Demszky Gábor titkárságáról kap hívást 2007 novemberében, december 1-től állt munkába a Főpolgármesteri Hivatalban.

A munkakörével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem volt utasítási hatásköre,úgymond "ösztönzői" hatásköre volt. Az ő kompetenciája a fejlesztések koordinációra korlátozódott, amelyek kapcsán nem csak a 4-es metróval, hanem például a csepeli gerincút kivitelezésével is foglakozott, illetve beszámolt a közgyűlés felé. Ez egy új feladat volt a hagyományos hivatali struktúrában. A szervezeti felépítés kialakulatlansága miatt munkáltatója Tiba Zsolt főjegyző volt.

Munkája kezdetéről elmondta: határozott kérés volt Demszky részéről, hogy lássák azt minél gyorsabban, hogyan is áll az egész 4-es metró beruházás. Megítélése szerint ez teljesen ésszerű döntés volt. Nagyon gyorsan megfelelő információkat kellett gyűjteni, illetve később egy jól működő struktúrát kialakítani a projekt irányítására. Akkoriban 6-8 fővel dolgozott a DBR Metró Projekt Igazgatóság, ami egyrészt édeskevés volt, másrészt bőven el volt foglalva a DBR a kiviteli engedélyezésekkel, hiszen ekkoriban indulnak a fúrópajzsok, ekkor kezdődik a kivitelezés érdemi része.

A tanácsadócég tevékenységét már korábbról ismerte, hiszen több minisztériumnak dolgozott már a cég, szerepelt a BKV előminősítési rendszerében, illetve más munkák kapcsán már kapcsolatban állt a közlekedési vállalattal. Professzionálisak voltak megítélése szerint, "csípőből" tudták, hogy kell egy szervezetet átvilágítani.

Becker elmondása szerint gyorsan jelezte Antal Attila akkor BKV-vezérigazgató felé, hogy szükség lesz a cég munkájára. Ezért is érdekes az a tény, hogy Beckert - bár számtalan tanú hivatkozott rá - nem hallgatta meg a szerződések ügyében sem a BKV belső ellenőrzése, sem a BRFK, sem az ügyészség, miközben ezen szerződés kapcsán is az ügy első rendű vádlottja előzetesben ült.

A kockázatok elemzésében, felmérésében működött együtt a tanácsadó cég szakembereivel. Szerinte komoly információs háttérbázist épít ki a cég az egész projektről, illetve nagy szerepe volt abban, hogy kialakult a beruházás új irányítási struktúrája, ami már megfelelt az uniós normáknak is.

Forrás: Népszava online

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása