" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

dec
13

Egy 250 ezer forintos BKV-s szerződés részleteinek feltárásával telt a Hagyó-per idei utolsó tárgyalása, melyen M. Zsuzsanna 13. rendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken.

A vád szerint M. Zsuzsanna - akkoriban a XII. kerületi MSZP szervezet tagja - cége havi 250 ezer forintot kapott a BKV-tól a bliccelés elleni kampány egyik részfeladatára, ám a BKV-nak ez a munka szükségtelen volt.


A vádlott elmondta, hogy a rábízott munkát lelkiismeretesen elvégezte, ezt dokumentumok is bizonyítják. Az ügyészség szerint a munka dokumentálása átláthatatlan és hiányos volt, ám a bírónő jelezte, hogy erre vonatkozó bizonyítékot ő nem talált a nyomozati anyagban. 

M. Zsuzsanna vallomására tett észrevételében Antal Attila felidézte, hogy mikor a BKV vezérigazgatója lett, megdöbbentő számokkal szembesült a blicceléssel kapcsolatban, és stratégiai célként kezelte annak visszaszorítását. Ennek részeként szükség volt az utazók szokásainak felmérése, és míg erre - egyebek mellett - havi 250 ezer forintot költöttek, addig a vádirat is elismeri, hogy vezetése alatt intézkedéseikkel 11 milliárd forintot spóroltak a közlekedési cégnek. A BKV volt vezérigazgató-helyettese, R. Miklós kiegészítésül felolvasta azt a dokumentumot, amely bizonyítja, a BKV ma is folytat bliccelés elleni kampányt, ám az nem számít "bűncselekménynek".

20110726bkvjegyel1.jpg(Forrás: http://focker.blog.hu/2012/06/01/bliccman)


A tárgyaláson az ügyészség azt próbálta bizonyítani, hogy az M. Zsuzsanna munkáját összefoglaló tanulmány plagizálással készült. A tárgyalási nap végén Hadnagy Ibolya bírónő - az ügyészség kérését elutasítva - elfogadta a vádlottak indítványát, hogy fogadják el szakértői véleményként az Antal Attila által becsatolt, igazságügyi szakértő által készített szakvéleményt a BKV kommunikációjával kapcsolatban. Így a kommunikációs kiadások szükségessége kapcsán most először szakértőket is megszólaltatnak. Emlékezet, az ügyészség úgy tett kommunikációs szakmai megállapításokat a vádiratban, hogy azok alátámasztására nem vont be szakértőket.

A mai volt az utolsó tárgyalási nap a Kecskeméten zajló perben a téli szünet előtt. A per eddigi mérlege szerint a vádlottak nagy részét meghallgatták, miközben a vád szinte teljesen szétesett. A fővádlottak közül Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi vezérigazgatók, Mesterházy Ernő - Demszky Gábor tanácsadója -, Lelovics Ottó - Hagyó Miklós egykori sajtósa -, és R. Miklós, a BKV korábbi kommunikációs vezetője is visszavonta nyomozati vallomását, és a bíróságon új vallomást tettek. Korábbi, másokra nézve terhelő vallomásaikról elmondták, azokat fenyegetés hatására, megalázó körülmények között, irányítottan, kényszervallatás során tették.

Elmondásuk szerint a nyomozók az elsőrendű vádlott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre és környezetére kértek terhelő vallomásokat a szabadságukért cserébe, de volt olyan vádlott is, akit arra próbáltak rábírni, hogy Gyurcsány Ferencre valljon. A per eddigi legnagyobb eseménye Balogh vallomásának visszavonása volt, amely az egyetlen bizonyíték lehetett volna a Nokia-doboz legendájára. Balogh elmondta, a választási kampányban nyilatkozatait azért tette (így például a Nokia-dobozról), hogy megfeleljen az elvárásoknak, és elkerülje a börtönt. A BKV-per január közepén folytatódik a fideszes Szájer József felesége, Handó Tünde által a tárgyalásra kijelölt Kecskeméti Törvényszéken.


NÉPSZAVA-információ /

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása