" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

aug
13

Mint korábban említettük, míg Hagyó Miklós és a BKV-ügy több gyanúsítottja előzetes letartóztatásban ült, addig más szereplők kedvező helyzetbe kerültek. Többek között Pető György, Óbuda korábbi szocialista alpolgármestere is, aki köztudottan Hagyó politikai riválisa volt.

Őt ugyanis 2010 márciusában felvették a BRFK állományába, a BKV-ügyben is nyomozó osztályra, majd a Fidesz önkormányzati győzelme után állást kapott Tarlós István főpolgármestertől. Előbb a Fővárosi Közterület-felügyelet, majd a budapesti FBI-ként emlegetett Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője lett.

A HVG egykori cikkében így írt az esetről: "Pető néhány hete a BRFK gazdaságvédelmi osztályán dolgozik, ott, ahol egyebek mellett a BKV-ügy felgöngyölítésén is munkálkodnak. Márpedig akkor a rendőröknek bűn lenne nem kihasználniuk az ő bennfentes ismereteit. Hiszen Pető a BKV-botrány politikai haszonélvezőjének számító Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, Tarlós Istvánnal kimondottan jó munkakapcsolatot ápolt, míg az MSZP-s belharcokban ellenlábasok voltak a BKV-t felügyelő volt főpolgármester-helyettessel, Hagyó Miklóssal."

pető és tarlós.jpg(Tarlós István és Pető György - Forrás: index.hu)

Pető György 2002-2006 között volt szocialista alpolgármester Tarlós István mellett Óbudán, majd 2006-tól 2008-ig az MSZP-frakciót vezette, és Molnár Gyula újbudai polgármester kabinetfőnöke volt. 2008-ban Pető kilenc párttársával együtt kilépett a frakcióból, majd az MSZDP frakció tagja lett, ahonnan 2009 októberében távozott. 2010-ben a BRFK gazdaságvédelmi osztályához igazolt, ahol többek között a BKV-ügyön is dolgozott, később a Fővárosi Közterület-felügyelet, majd a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője lett.

Korábban, 1979 és 1983 között szolgált a BM III/II-es csoportfőnökségnél, beosztását tekintve rendőrtisztként. Kémelhárító múltját 2005-ben ismerte el, mint akkor fogalmazott: múltamat vállalom, és nincs olyan törvényi előírás vagy lelkiismereti tényező, amely miatt le kellene mondanom. Később úgy nyilatkozott: soha nem voltam ügynök a szónak abban az értelmében, amely ehhez a szóhoz a rendszerváltás után kapcsolódott.

pető -origo.jpg(Forrás: origo.hu)

Pető vs. Hagyó

Pető tehát korábban az MSZP-ben politizált, a 2006-os választásokon a III. kerület szocialista polgármester-jelöltje volt. Az akkoriban emelkedő Hagyó Miklóssal akkor romlott meg a kapcsolata, amikor váratlanul megnőtt a taglétszáma az óbudai MSZP-s alapszervezetnek is. A vezetés lecserélését célzó bővítés mögött akkor Hagyót sejtették a pártban.

A HVG akkoriban így fogalmazott: "egyes hírek szerint úgynevezett döglött – régóta föl nem derített – ügyek aktáit bízták rá a rendőrök. Csakhogy a tűz közelébe került Pető előélete – például a BKV-ügyben kulcsfigurának mondható Hagyóval való ismert konfliktusa – új megvilágításba helyezheti a BKV-s nyomozás bizonyítékait.”

Ezt követően: Pető György feladata a Budapesti Biztonsági Iroda Nonprofit Kft.-nél a város biztonságának javítása, a főváros vagyonának védelme, valamint a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése. A 10 milliós alaptőkéjű társaságot Tarlós István javaslatára hozták létre.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása