" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

nov
15

A BKV-ügy áthelyezése még tűréshatáron belül volt?

nbb_20150416_9479_fit_1200x10000.jpg

Fazekas Sándorral, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) budapesti elnöke, a Fővárosi Törvényszék volt elnöke, tanácselnök azt nyilatkozta az Indexnek, hogy 

"A bírók elértek a tűréshatárhoz"

Most éppen azért áll a bál, mert "Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal frissen alkotmánybíróvá választott eddigi elnöke pályázat nélkül helyezte a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjára Tatár-Kis Pétert. Tatár-Kis Péter pedig fegyelmi eljárást kezdeményezett egy törvényszéki bíró ellen, miután a bíró az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy vizsgálják meg, az uniós jognak megfelel-e a magyar bírói függetlenség."

Fazekasnál tehát tulajdonképpen az verte ki a biztosítékot, hogy Tatár-Kis "magatartása jogszabályokba, alaptörvénybe ütközik, és nem lett volna lehetősége ezt megtenni."

Persze teljesen jogos, amit állít, de ez Fazekas Sándor szájából hallva hatalmas képmutatásnak tűnik.

Az a Fazekas Sándor beszél bírói függetlenségről, akit 2012 január 9-én szintén Handó Tünde nevezett ki a Fővárosi Bíróság vezetőjének?!

Az a Fazekas Sándor beszél alaptörvénybe ütköző magatartásról, aki a kinevezése után egy héttel kezdeményezte Handónál a BKV-per áthelyezését?!

Lényegében Fazekas miatt tárgyalták a BKV-pert a legendásan elfogult Kecskeméti bíróságon.

Ez még a tűréshatáron belül volt?

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért - Fazekas Sándorral szemben - már akkor is rendkívül aggályosnak és a tisztességes eljárás követelményével összeegyeztethetetlennek tartotta azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy az OBH elnöke a törvény szerint illetékestől eltérő bíróságot jelöljön ki az eljárás lefolytatására.

Alkotmánybíróság végül hiába meszelte el visszamenőleges hatállyal azt a törvényt, amely lehetőséget adott a kiemelt ügyek áthelyezésére, a Kúria döntése szerint ez a folyamatban lévő esetekben nem számít. A BKV-per esetében tehát maradt Kecskemét, ahová anno Fazekasnak köszönhetően Handó Tünde (máig tisztázatlan szempontok alapján) áttette.

Akit Fazekas most támad és kritizál, azt 2012-ben még kiszolgálta. Nem képmutató dolog ez?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása