" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

már
3

Újra kezdődhetnek azok a perek, amelyeket az Országos Bírósági Hivatal elnöke a gyorsítás érdekében vidéki bíróságokra helyezett át - értesült a Figyelő. A lap annak járt utána, hol tartanak azok a bűntető eljárások, amelyek 2009-ben és 2010-ben indultak volt szocialista és liberális politikusok, illetve állami vezetők ellen.

A mérleg több mint meglepő: a maffiavádak szinte minden ügyben megdőltek, a bíróságok nem látták bizonyítottnak a bűnszervezetben való elkövetést, s a milliárdos károk is a legtöbb ügyben elolvadtak. A vádlottak kivétel nélkül otthonukban várják a jogerős ítéletet.

Hagyo-Miklos-nyito-foto-MTI.jpg

Fotó: MTI-Kovács Tamás

Akit egyszer

Megdöbbentette Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, hogy a Fidesz választási plakátjain újra feltűnt a fotója, nem épp kedvező színben, holott négy éve visszavonult, és nincs szándékában visszatérni a közéletbe. Lapunk annak járt utána, mi történt az elmúlt négy évben azokkal a közszereplőkkel, akik ellen 2009-ben és 2010-ben - politikai felhangoktól sem mentes - bűntető eljárások indultak.

Hol tartanak ezek a perek, melyekben született jogerős döntés, s felmentették vagy elmarasztalták az érintetteket. Akit egyszer megmart a kígyó, az a gyíktól is fél - utalt Kádár András ügyvéd arra, miért nem nyilatkozik védence. Annyi tudható róla, hogy visszavonultan él családja körében, letartóztatását követően a börtönben megromlott az egészségi állapota, 37 kilót fogyott, s azt várja, hogy a BKV-val kapcsolatos „fő" bűntető pere lezáruljon. Hagyó Miklóst 2010 május 14-én, az új országgyűlés alakuló ülésének délutánján vették őrizetbe, körülbelül azzal egy időben, hogy egykori szocialista párttársai a Parlamentben esküt tettek.

Bár ügyvédjén keresztül hetekkel korábban jelezte a hatóságoknak, hogy mindenben együttműködik velük, kommandósok lepték el lakását. Kopogtatásukra ajtót nyitott, ezt követően a falhoz lökték, megbilincselték, s kamerák kereszttüzében elvezették. Hagyó állapota rohamosan romlott a büntetés-végrehajtási intézetben, ügyvédei szerették volna elérni, hogy helyezzék házi őrizetbe, kérelmükben azonban mégsem csak erre, hanem főleg egy eljárási visszásságra hivatkoztak, az eljáró bíróságok ugyanis egyszerűen nem jelölték meg a letartóztatás valódi okát.

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága sem talált mindent rendben, s közel 20 ezer eurós kártérítést ítélt meg Hagyó Miklós javára 2013-ban, amelyet információink szerint az állam már kifizetett számára. Hagyó Miklóst és 14 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és zsarolással, összesen 1.49 milliárd forint károkozással vádolja az ügyészség. Hagyóra ebből 169 millió forint „esik". Ha jogerősen elítélné a bíróság, ezt a BKV Zrt. behajtaná rajta, ugyanis éppen ekkora polgári jogi igényt támasztott vele szemben. E pillanatban a Hagyó-ügy holtpontra jutott - erősítették meg a Figyelőnek jogi szakértők. Nem tudni, hol és hogyan folytatódik, ugyanis Kecskemétről újra visszakerültek az akták Budapestre, 2013-decemberében ugyanis az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az időközben a parlament által hatályon kívül helyezett, az ügyek áthelyezését lehetővé tevő törvényi szabályok az Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésekbe ütköznek. Az AB döntése mindenesetre bizonyítvány a hazai ítélkezési rendszerről. Kiderült, nem volt jó ötlet az ügyáthelyezési jogot az OBH elnökének megadni, ugyanis a „fegyver a visszájára sült el.". Gyorsítani akarták a pereket, ehelyett meglehet, mindent előről kell kezdeni.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása