" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

dec
29

„Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni.”

"koncepciós, súlyosan törvénysértő eljárás zajlik, ami kizárólag politikai, emberi, és anyagi ellehetetlenítését szolgálja"

"élet-halál között voltam és a rendőrök azt mondták, csak úgy engednek ki, ha beszélek"

interrogation-techniques.jpg

Blogunk a BKV-üggyel kapcsolatos visszaéléseket is feltárja. Ismerjék meg három vádlott – Balogh Zsolt, Mesterházy Ernő és Antal Attila – történetét, észrevételeit!

A BKV-per kecskeméti tárgyalásán elhangzó vádlott- és tanúvallomások élesen szembekerültek az érintettek nyomozati szakaszban tett vallomásaival. A BKV-per vádlottjai és tanúi közül a legtöbben visszavonták nyomozati vallomásukat, és a bíróságon új vallomást tettek. Korábbi, másokra nézve terhelő vallomásaikról elmondták, azokat rendőri fenyegetés hatására, szabadon engedésükért cserébe, megalázó körülmények között, irányítottan, kényszervallatás során tették. 

A rendőrségi iratok hemzsegnek az ellentmondásoktól. A vádlottak tévesen dátumozott, elveszett és hamisítás gyanúját is felvető okiratokra is felhívták a bíróság figyelmét.

Balogh Zsolt: „Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni.”

Balogh Zsolt, a vádirat alapját adó volt BKV vezérigazgató visszavonta azt a vallomását, amely perdöntő lehetett volna, ugyanis több magas rangú fővárosi szocialista politikusra is vallott. Név szerint közölte a nyomozókkal, hogy kiknek az irodájában cseréltek gazdát a BKV-tól lecsapolt pénzkötegek. Felvetődött, hogy a társaságot 2007 áprilisa és 2008 szeptembere között irányító Balogh vádalkut köthetett. Két kihallgatási jegyzőkönyvét titkosították is, ami utalhat valamiféle egyezségre, de az alku téves információnak bizonyult, mert ő negyedrendűként a vádlottak padjára került.

Majd később kijelentette, hogy a nyomozás során nyomást gyakoroltak rá, és a sajtónyilatkozatai - amiket arról a bizonyos Nokia-dobozos megvesztegetésről tett - szintén csak azt a célt szolgálták, hogy elkerülje a letartóztatást. Volt olyan eset, hogy négy nyomozó úgy hallgatta ki, hogy mindössze egy ügyvédjelölt volt a helyiségben. Véleménye szerint a jegyzőkönyvekből is kitűnik, hogy kérdések nélkül és csapongva mondott másokra nézve terhelő dolgokat. A tárgyalási szakaszban szó szerint így nyilatkozott: "Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni".

Mesterházy Ernő: "koncepciós, súlyosan törvénysértő eljárás zajlik, ami kizárólag politikai, emberi, és anyagi ellehetetlenítését szolgálja"

Mesterházy Ernő, Demszky Gábor egykori főtanácsadója tagadta bűnösségét és vitatta az ellene folyó eljárás törvényességét. A bírósági tárgyaláson a nyomozókat támadta, súlyosan törvénysértő eljárásnak titulálta a bíróság elé állítását. Jelezte, hogy értetlenül áll az ellene folyó eljárás előtt, mely szerinte „koncepciós, súlyosan törvénysértő, és kizárólag politikai, emberi, és anyagi ellehetetlenítését szolgálja”.

Vitatta a vádirat tényszerűségét, és hangsúlyozta: sem az ott említett szerződések előkészítésében, illetve végrehajtásában, sem bűnszervezetben nem vett részt.

Továbbá elmondta, hogy kihallgatása a jegyzőkönyv szerint közel 11 órán át tartott, eredménye pedig csupán két oldal volt. Kifogásolta, hogy a nyomozóhatóság megalázta, és felajánlották, hogy amennyiben terhelő vallomást tesz Hagyó Miklós, korábbi főpolgármester-helyettes ellen, akkor eltávozhat az őrizetből.

Emlékeztetett: az ügy nyomozati szakaszában 14 gyanúsításból 12-ben megszüntették az ellene folyó eljárást.

Antal Attila"élet-halál között voltam és a rendőrök azt mondták, csak úgy engednek ki, ha beszélek"

Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója is rendőrségi nyomásra panaszkodott. Bocsánatot kért a tárgyaláson Hagyó Miklóstól, Demszky Gábortól és Mesterházy Ernőtől azért, mert rájuk vallott a rendőrségi kihallgatásokon a BKV-ügyben.

Antal Attila visszakozását ügyvédje, Gyalog Balázs is megerősítette. Gyalog elmondta, hogy védence gyakorlatilag visszavont minden olyan állítást, amelyet az ügy nyomozati szakaszában Hagyó Miklósra és Mesterházy Ernőre tett.

Az ügyvéd szerint a nyomozati vallomások az érintettekre vonatkozóan nem relevánsak, Antal csak és kizárólag a bíróság előtt tett vallomását tartja érvényesnek. Ennek oka az - mondta az ügyvéd -, hogy a rendőrség a nyomozás idején egyértelművé tette: nem szakmai ügyekről, hanem Hagyóról, és Mesterházyról akar hallani.

A vallomások a rendőrség elvárásai alapján készültek, és annak érdekében, hogy meggyanúsítása után ne tartóztassák le, megengedte, hogy a jegyzőkönyvek is olyan tartalommal készüljenek, ahogy azt a rendőrség szeretné.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.