" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

okt
15

Hagyó Miklóst 2010. május 14-én őrizetbe vették, majd elrendelték előzetes letartóztatását. Mivel a védelem által az előzetes letartóztatás szükségtelensége mellett felhozott érveket a magyar bíróságok mind első, mind másodfokon rendre figyelmen kívül hagyták, Hagyó Miklós az Emberi Jogok Európai Bíróságához (Bíróság) fordult jogorvoslatért.

Kérelmében a szabadsághoz és biztonsághoz való jogának (Emberi Jogok Európai Egyezménye, 5. cikk) sérelme mellett orvoslást kért az embertelen bánásmód tilalmának (Egyezmény, 3. cikk) megsértése miatt a fogvatartásának körülményeivel összefüggésben, valamint a családi élethez való jogának (Egyezmény, 8. cikk) sérelme miatt arra tekintettel, hogy alaptalanul korlátozták az élettársával való beszélőit, és nem vették figyelembe kislányának egészségi állapotát az előzetes letartóztatás fenntartása során.

A kérelmet a Bíróság megvizsgálta, és úgy döntött, hogy – mivel nem tekinthető nyilvánvalóan megalapozatlannak – annak tartalmát kommunikálja a magyar államot képviselő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. A minisztériumnak 2012. szeptember 18-ig kellett a panaszban foglaltakkal kapcsolatos álláspontját kialakítani és a Bíróságnak megküldeni.

Ezt követően Hagyó Miklós mint kérelmező kap lehetőséget arra, hogy a Bíróság által megszabott időn belül reagáljon a minisztériumi álláspontra, majd ismét a magyar kormány észrevételezheti a kérelmezői érveket.

Fő szabály szerint ezt követően a Bíróság a rendelkezésére álló iratok és érvek alapján döntést hoz a kérelemről. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy Hagyó Miklósnak a kérelemben megjelölt jogait (vagy azok egy részét) a magyar hatóságok csorbították, e tény megállapításán túl vagyoni és nem vagyoni kárt is megítélhet neki az elszenvedett sérelmekért.

(Az ügy körülményeiről, további tényekről az alábbi linkre kattintva olvashat: European Court of Human Rights)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása