" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

okt
9

"Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak haza-menni" - mondta Balogh Zsolt vádlott a BKV-per keddi tárgyalásán. A volt cégvezető vádlott-társaihoz hasonlóan arról számolt be, hogy nyomozati vallomásait nyomás alatt tette, sőt, a sajtóban is azért nyilatkozott - többek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt.

Minden, a BKV-per vádiratának alapját képező korábbi vallomását visszavonta a büntetőeljárás mai tárgyalásán Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, aki ráadásul az állította: szabálytalanul vádolta meg az ügyészség, mivel olyan vádpontokat ró a terhére, melyekben meg se gyanúsították.

A Nokia-dobozos botrányt kirobbantó Balogh - az ügy negyedrendű vádlottja - vallomástételével a Kecskeméti Törvényszéken folytatódó per mai tárgyalási napját azért előzte meg nagy várakozás, mert a BKV-ügyben keletkezett vádak javarészt az ő nyomozati vallomásain alapulnak, sőt, terhelő kijelentéseit a jobboldali médiában meg is ismételte. Így kapott szárnyra többek között a Nokia-dobozos történet, miszerint Balogh több alkalommal kenőpénzt juttatott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek, annak fenyegető magatartása hatására. A Hagyó elleni három vádpontból kettő Balogh - egyébként ellentmondásos - vallomásain alapul.

Balogh és védője észrevételezte, hogy az ügyészség - szabálytalanul - úgy vádolta meg Balogh Zsoltot több pontban, hogy azokban gyanúsított sem volt. Balogh előrebocsátotta, hogy bűnösségét nem ismeri el, a BKV-t semmilyen kár nem érte, hátrányos szerződésekről nem volt és nincs tudomása. Állítása szerint minden esetben értékarányos szerződéseket kötött. Másokra nézve terhelő vallomásairól elmondta: úgy érezte, minél több visszásságot kell mondania, hogy hazaengedjék. 

"Nem akartam börtönbe menni úgy, mint a kollégáim. A sajtónak is azért nyilatkoztam, hogy ne tartóztassanak le" - mondta, utalva korábbi, a Magyar Nemzetnek és a HírTV-nek tett kijelentéseire Balogh. Az egykori BKV-vezető felidézte, mikor négy nyomozó hallgatta ki egyetlen ügyvédjelölt társaságában. 

Véleménye szerint a jegyzőkönyvekből is kitűnik, hogy kérdések nélkül és csapongva mond másokra nézve terhelő dolgokat. "Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni" - indokolta vallomásai tartalmát, és azokat visszavonta.

Balogh ezt követően felvázolta a BKV-nál befutott karrierjét a beruházási csoportvezetőségtől a vezérigazgatóságig. Elmondása szerint a BKV-nál a egyes politikai és karrierérdekek miatt kereszttűzbe került. Felidézte, hogy a BKV paraméterkönyve körüli botrány az akkori városvezetés ellenzékének érdekeit szolgálta, amelyben a szakma képviselői - mint ő - háttérbe szorultak, miközben a nyomás nőtt rajtuk. Balogh elmondása szerint akkoriban több szakszervezeti vezető Antal Attila vezérigazgató posztjára pályázott, akit Balogh jó és korrekt szakembernek tart. Mint ismeretes, Balogh elődje - Antal Attila vezérigazgató - szívrohama után kapta a felkérést, hogy átmenetileg lássa el a vezérigazgatói feladatokat.

A konkrét vádakra rátérve Balogh elmondta, hogy ártatlannak tartja magát a szerződések megkötése ügyében. Nem tudott értékaránytalanságról, mindig a szakmai területek által elé terjesztett szerződéseket hagyta jóvá. Elmondta továbbá, hogy soha nem utasított senkit, semmilyen szerződés megkötésére. Projektoron kivetített képekkel szemléltette, hogy az ügyészség hogyan vádolta őt meg szimpla láttamozások és mások által jóváhagyott, előterjesztett, egyébként nem előnytelen szerződésekre hivatkozva. Volt kollégáiról szólva Hagyóról csak annyit mondott, hogy "sokszor raportra hívott, ordibált velem". Mesterházy Ernővel - Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadójával - való kapcsolatát felszínesnek, semlegesnek nevezte, míg állítása szerint Antal Attilával korrekt szakmai viszonyt ápolt.

Balogh kitért a nagy vádpontokra is, például a szentendrei HÉV utastájékoztató-rendszerével kapcsolatos szerződésre. Ezt szükségszerűnek és indokoltnak nevezte, a sajtóban a "bóvli" kategóriába sorolható kivitelezésről szóló híreket pedig sületlenségnek nevezte. Elmondta, hogy az utastájékoztató-rendszer "még tegnap este is működött", így nem lehet "bóvli". Bemutatott egy fotót is egy hasonló, grazi rendszerről, amely ugyanúgy néz ki, mint amelyik munka miatt őt vádolják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása