" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

aug
23

Amint arról már korábban is beszámoltunk Hagyó Miklóst előzetes letartóztatása alatt újabb, a „börtönben elkövetett” bűncselekménnyel vádolták meg. Akkori élettársát bízta meg ugyanis jogi képviseletével, a vád szerint azért, hogy kötetlenebb körülmények között tarthassák a kapcsolatot. Pedig polgári ügyekben egy fogvatartott is megbízhatja hozzátartozóját jogi képviseletével, az alaptalanul indított eljárás után tehát jogerősen felmentették. Az ügy összefoglalóját elolvashatják itt, illetve részletesebben a hagyomiklos.com nevű weboldalon.

Az magánokirat-hamisítási ügy azon fontos száláról viszont még nem esett szó blogunkon, hogy 2010. október 20-án, tehát még a vádemelés előtt Kutron Katalin főügyészségi csoportvezető ügyész a kapcsolattartási jogosultság tisztázása érdekében levélben megkereste mind a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetet, mind pedig a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházát, feltéve többek között azt a kérdést, hogy ki, milyen minőségben, mikor és milyen ellenőrzés mellett érintkezhetett Hagyó Miklóssal.

kutron - m1.jpg(Forrás: http://kereso.nava.hu)

Tette ezt már csak azért is, mert valaki arról tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy Hagyó Miklós élettársa egy jogi képviseletre vonatkozó meghatalmazás alapján több alkalommal - esetenként ellenőrzés nélkül - érintkezett Hagyó Miklós fogvatartottal.

A két megkeresett büntetés-végrehajtási intézet vezetője még másnap válaszolt a megkeresésre. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője tájékoztatta őt , hogy intézetükben a látogatások lebonyolítása - jogi képviselők esetében - beszélő fülkében történik. A fülkében a fogvatartottat és a látogatót átlátható műanyag elem választja el, egymással telefonon keresztül beszélhetnek. A beszélő alkalmával a fülkén kívül, egy előtérben jelen van a büntetés-végrehajtási osztály, illetve a biztonsági osztály egy-egy munkatársa is, akik a beszélgetést belehallgatással tudják ellenőrizni. A tököli rabkórház főigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy az Intézményt érintő beszélők ellenőrzésére minden esetben sor kerül.

A bv-intézetek vezetőinek válaszai tehát egyáltalán nem erősítették meg azt az információt, hogy Hagyó Miklós ellenőrzés nélkül beszélhetett az élettársával. Erről azonban az ügyészség a vádirat benyújtásáig gyakorlatilag nem vett tudomást. 2010. október 27-én Győri György főügyészségi ügyész feljegyzésében az ellenőrzés nélküli érintkezést tényként kezelte.

Majd erre a feljegyzésre, - azaz szintén az ellenőrzés nélküli érintkezésekre hivatkozva - 2010. november 9-én Kutron Katalin a Főügyészség nevében megtiltotta Hagyó Miklós és élettársa személyes érintkezését és telefonálását.

Névtelen.jpg
Vajon miért tette ezt? Magyar György ügyvéd szerint „a politika bele akar szólni az igazságszolgáltatásba. Az a nagy szerencse, hogy ezt az igazságszolgáltatás nem engedi. Az első fokon eljáró bíró teljesen törvényesen alkalmazta a vonatkozó jogszabályokat, és tisztességesen folytatta le a bizonyítási eljárást, amikor felmentette Hagyót és társait a megalapozatlan vádak alól. (…) Hagyó Miklóssal szemben meggyőződésem szerint intellektuális kényszervallatást alkalmaztak. Az alaptalan vádemeléssel megfosztották őt a rendes hozzátartozói látogatás lehetőségétől is. Havonta egyszer találkozhatott volna azzal, aki tartotta benne a lelket, de ezt is elvették tőle. A cél minél jobban sanyargatni a fogvatartottat, és olyan körülményeket teremteni számára, hogy az élettől is elmenjen a kedve.”

kutron- delmagyar.hu.jpg(Forrás: delmagyar.hu)

Ahogyan az mostanra már tudvalevő: Hagyó Miklóst és élettársát, valamint ügyvédjét jogerősen felmentették a magánokirat-hamisítás vádja alól, miután az elsőfokú felmentő ítélet ellen benyújtott ügyészi fellebbezést a másodfokú ügyészség visszavonta.

A történetnek azonban még mindig nincs vége, ugyanis 2012. június 13-án, amikor elkezdődött a BKV-ügyben Hagyó Miklós és tizennégy társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, az említett Kutron Katalin, a Központi Nyomozó Ügyészség csoportvezető ügyésze volt az, aki ismertette a harmincöt oldalas vádiratot, tehát továbbra is részt vesz az eljárás lebonyolításában.


kutron - nol.hu.jpg(Forrás: nol.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása