" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

ápr
14

Már öt éve cikksorozatunk korábbi részeiben is foglalkoztunk azzal, hogyan söpört végig a letartóztatási hullám 2010-ben a BKV-botrány kirobbanását követően. Ám most vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan is zajlottak 5 éve ezek az indokolatlanul embertelen, törvénysértő letartóztatások:

Pórázon, lezsidózva, fenyegetve.

d1ce996c5967717dfa99084b950037cf_400x240.jpg

 

Ahogy korábban is írtuk, maguk az érintettek erősítették meg bírósági vallomásukban, hogy törvénytelenül folyt a BKV-ügy nyomozása. Nincs mit szépíteni rajta, sokan kényszervallatás áldozatai lettek. A BKV és az FKF volt vezérigazgatói egymástól függetlenül is azt vallották utólag a bíróság előtt, hogy a nyomozók gyakorlatilag rákényszerítették őket a hamisan vallomásokra. Szabadon engedésükért cserébe terhelő állításokat kellett tenniük Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesre.

De miért vallottak hamisan? Mitől ijedtek meg?

Íme az elrettentő példák, amiért a BKV-ügy érintettjei inkább a hazugságot, a hamis vallomást választották, mint az előzetest:

  • Pórázra kötötték

Hagyó egykori sajtósa, Lelovics Ottó azonnal elindult mikor felhívták első kihallgatására szülei nyaralójából. Ám annak ellenére, hogy együttműködött mindenben, a házkutatást követően mégis közölték vele a rendőrök, hogy "sok cuccot vigyen, mert sokáig lesz bent" a kihallgatáson. Akkor még elengedték, de későbbi kihallgatása még ennél is fenyegetőbb körülmények között zajlott. A nyomozók a nyílt utcán vették körbe Lelovicsot. A belváros közepén, fényes nappal megbilincselték, pórázra kötötték és egy órán át álldogáltak ott vele. Épkézláb indok persze nem volt erre, csak az, hogy mindenki láthassa bilincsben Hagyó emberét.

  • Híradóból tudta meg

A volt BKV-s osztályvezető Zelenák Tibor letartóztatása súlyosan törvénysértő módon zajlott. A tévéhíradóban előbb közölték őrizetbe vételét, mint vele. Mondhatni a hírekből tudta meg, hogy le fogják tartóztatni. 51 napos előzetese alatt pedig nem vehette fel a kapcsolatot feleségével, sem a három kisgyermekével.

  • Lezsidózták

Hagyó másik sajtósának, Horváth Évának is folytatódtak a megpróbáltatásai az előzetesben. Lezsidózták, megfélemlítették, és arra akarták rávenni, hogy főnökeire tegyen terhelő vallomást. Megjegyzéseket tettek a könyveire, szemetet öntöttek zárkája közepére, belekeverve a személyes dolgait és "takaríts zsidó" felszólítással alázták meg. Ráadásul a börtönorvosok a tudta nélkül akarták bekábítószerezni.

Ilyen kontextusban talán érthető, hogy 5 évvel ezelőtt Balogh Zsolt, miért találta ki a milliókkal tömött nokiás dobozt (hiszen ő “nem hős, nem akart mást, csak hazamenni”), és miért csak most vallotta be, hogy hazugság volt a BKV-per alapját adó Hagyó Miklós elleni vád.

 

“Már 5 éve” cikksorozatunk korábbi részei:

Már öt éve - első rész

Már öt éve - második felvonás

Már öt éve - harmadik rész: a lemondás

Már öt éve - negyedik rész: egy döntés margójára

Már 5 éve - ötödik rész: "Nokiás doboz", avagy a legsikeresebb médiakampány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása