" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

már
26

"Már 5 éve” sorozatunk ötödik részében nézzük meg, hogy a 2010-es "Nokia-dobozban adtam át pénzt Hagyónak…" című cikk hogyan indította el a legsikeresebb médiakampányt. Ahhoz ugyanis kétség sem fér, hogy a hazugságokra épülő Balogh Zsolt interjú és az utána folytatódó nyilatkozatturné nem volt más, mint a 2010-es választási hajrá egyik legjobban megtervezett eleme.

balogh3.jpg

Sorozatunk előző részében foglalkoztunk azzal, mennyire bevett gyakorlat lett, hogy csupán egy-egy újságcikk alapján indít vizsgálatot a kormány - most már a civilek szervezetek és alapítványok ellen is. Mindennek az őspéldája egy megtervezett, hamis tartalmú 2010-es Magyar Nemzet cikk volt, ami eddig öt évet vett el az érintettek életéből.

Egyes információk szerint a nokiás doboz botrányt kirobbantó interjú már februárban elkészült. (Ez az az interjú, amiben a BKV volt vezérigazgatója, Balogh Zsolt azt nyilatkozta, hogy korrupciós pénzzel tömött nokiás dobozt adott át Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek - mint azóta kiderült, csak azért állított ilyen valótlan dolgot, mert megfenyegették) A cikk azonban mégis csak közvetlenül a 2010-es országgyűlési választás előtt, március 6-án jelent meg a Magyar Nemzetben.

A jobboldali média természetesen felkapta a hírt. Balogh nyilatkozatturnéja pedig a Hír TV-n folytatódott március 7-én. Tehát pont jól időzítettek ahhoz, hogy a sajtóhírek botrányt robbantsanak ki egy hónappal a voksok leadása előtt. Hiszen a Balogh szájából elhangzó állításokat senki sem kérdőjelezte meg, az  információknak senki sem ment utána.

Még a rendőrség sem. Pedig nekik igazán feltűnhetett volna, hogy Balogh március 16-án tett nyomozati vallomásában már ellentmondásba is keveredett saját magával és korábbi médianyilatkozataival. Balogh ugyanis mindig máshogy mesélt a nokiás doboz átadásának körülményeiről, és a pénz forrásáról. Ám a nyomozók érdekes módon annak sem jártak utána, hogy az állítólagos pénz honnan származik. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen az akkor már fideszes emberekkel feltöltött rendőrség “szemhunyása” és a jobboldali média ereje megnyerte a választásokat a Fidesznek.  

Már csak később, a bíróságon derült ki, hogy Balogh nem mondott igazat, és az egész médiakampány gyakorlatilag egy hazugságra épült. Úgyszólván a Fidesz azért nyerhette meg kétharmaddal a választást, mert valakik hamis nyilatkozatra alapozva besároztak egy politikust, és karaktergyilkosságot követtek el.

Balogh először a 2012. októberében vallott úgy a bíróság előtt, hogy nem tartja fenn korábbi állításait. Ekkor vallotta be, hogy korábban csak azért tett terhelő állításokat feletteseire, így Hagyóra is, mert úgy érezte, ezt várják tőle, és félt, hogy ellenkező esetben őt zárják előzetesbe. Majd 2015. márciusában a bíróság előtt teljesen vissza is vonta a nokiás doboz létezéséről szóló történetet, bocsánatot kérve a 9 hónapig előzetesben ülő Hagyótól a korábbi hazug vallomásáért.

Ezektől a hírtől - nem meglepő módon - már nem robbant fel a jobboldali média. Csak ímmel-ámmal közölték a kényszervallatásokkal kapcsolatos megdöbbentő fejleményeket. Sőt a “független” MTI BKV-perrel kapcsolatos tudósításaira is az a jellemző, hogy szinte mindig  a már visszavont vallomásokat taglalja az új részletek ismertetése helyett. Mindig úgy ködösítenek, ahogy az a Fidesznek kedvező.

A Fidesz nem is nagyon foglalkozott azzal, hogy a nokiás dobozra alapozott vád szinte teljesen összeomlott. Sőt olyannyira bevált kampány-receptnek gondolták a “nokiásdobozozást”, hogy a 2014-es választásokkor is megismételték. Mindenki emlékezhet a bohócos óriásplakátokra, hiszen kitapétázták a bűnözőnek beállított Hagyóékkal Magyarországot. A vezető politikusok egy része pedig ismét a korrupció szinonímájaként emlegette - az amúgy nem létező - nokiás dobozt.

Öt éve már, hogy Balogh szájából elhangzott a nokiás doboz kifejezés. De azóta sem tudni, hogy pontosan kinek az akarata érvényesült, amikor a volt BKV-vezér besározta Hagyót a Magyar Nemzetben. Annyi bizonyos csak, hogy Balogh az egyik bírósági észrevételében közölte, nem az ő ötlete volt, hogy interjút adjon.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mégis kinek, vagy kiknek állhatott ez érdekében az az ominózus öt évvel ezelőtti médianyilatkozat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása