" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

már
8

Nejlonszatyor? Nokia-doboz? Úgy néz ki, hogy a március eleje valami varázslatos dátum a Fideszhez közel álló médiumok világában. Persze nem minden évben hoz ki szenzációsnak tartott anyagokat a Magyar Nemzet-Hír Tv tandem, vagy most már a narancsudvarhoz tartozó, egykoron szép reményű Napi Gazdaság.

mouthtape-flickr-jennifermoo.jpg

4 évente pont megfelelő, épp kampányhajrában, ahogy a politikai logika diktálja. Jó persze, most nagyon korrekten fogalmazunk, lehet ezt egyértelműben is: ahogy a Fidesz érdeke megkívánja.

2010. március 6-án jelent meg a Magyar Nemzetben az elhíresült Balogh Zsolt interjú, amely ezután tematizálta a közbeszédet, és megalapozta a nokia-doboz legendáját.

Balogh Zsolt nyilatkozatát követően az egész ország megbotránkozott. A nokia-doboz a korrupció szimbólumaként került be a köztudatba a 2010-es választások idején. A Gyurcsány-kormányt bírálók számára beigazolódni látszott a korábban a jobboldali média által a köztudatban már sikeresen kialakított előítélet a ,,velejéig romlott, korrupt balliberális kormány”-ról. A baloldal a lejárató kampány hatására nem csak elvesztette a választást. Balogh története hozzájárult ahhoz is, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerezzen. És nem csak az országgyűlési választásokon taroltak. Micsoda véletlen, hogy a 2010-es őszi önkormányzati választások előtt pont öt héttel előtt gyanúsították meg Hagyót a nokia-dobozokkal. Ekkor szivárgott ki a szembesítés jegyzőkönyve is, ami újra felkorbácsolta a választások előtti hangulatot. Hol máshol, mint a Magyar Nemzet hasábjain.  A nokia-doboz ismét kampánytéma lett, az addig főleg liberális és szocialista Budapest pedig elbukott. Ahogy azóta a nokia-doboz legendája is. Balogh már lassan másfél éve, hogy elmondta a kecskeméti bíróság előtt: vallomásait nyomás alatt tette, sőt, a sajtóban is azért nyilatkozott - egyebek között az elhíresült dobozról -, hogy elkerülje a börtönt.  Ahogy Antal Attila is elmagyarázta ugyanott, hogy miért tett terhelő vallomásokat, illetve hogy pontosan mit is kértek tőle a nyomozók. “Én elmondtam, hogy nincs tudomásom semmilyen guruló forintokról, de figyelmeztettek, hogy ez azt jelenti, hogy én Hagyóékat védem és ezzel csak magamat hozom menthetetlen helyzetbe, előzetes letartóztatásba fogok kerülni. Nem ő volt az egyetlen, akit meglehetősen furcsa körülmények között hallgattak ki.

Hogy miért is ez a rövid történeti összefoglaló? Nos, az utóbbi hetek, napok eseményei kapcsán nem tudunk elmenni néhány párhuzam mellett.

2010. január 30-án szivárogtatta ki az ATV azt az információt, miszerint Antal Attila rendőrségen Hagyóra nézve terhelő vallomást tett. Hagyó Miklós kiállt a nyilvánosság elé, és lemondott jelöltségéről, illetve a pártban betöltött tisztségeiről, mert nem akarta a pártot személyes csatájával gyengíteni. Ebben a helyzetben érkezünk el 2010. márciusáig, amikor is jöttek az ominózus Balogh vallomások. Magyar Nemzet, Hír Tv. Ütemben, tervezetten.

Csak néhány kérdést szeretnénk ezzel kapcsolatban a kedves olvasónak feltenni. Hogyan reagálnak most, Zuschlag vádjaira azok a politikusok, akik kénytelenek megszólalni egykori párttársuk vádjainak következtében? Hazugsággal, illetve manipulácóval vádolják a börtönviselt ex-politikust, illetve bizonyítottság hiányát emlegetik.  

Az valóban érdekes, hogy miért vádolja be magát most egy 50 millió forintos “kenőpénz” átvételével Zuschlag. Az is az, hogy ezt milyen felületen teszi meg. Az viszont már nem, hogy miért éppen március 7-én, egy hónappal a választások előtt. Tudjuk miről szól a dolog.

De hogyan reagáltak 4 évvel ezelőtt vezető szocialista politikusok, Hagyó egykori párttársai, munkatársai Balogh Zsolt állításaira? Van-e párhuzam a mostani eset, illetve 2010 tavasza között?

"Aki bűnös, nem fogjuk védeni, ha valaki bűnös, annak nem lesz helye a szocialista pártban" - nyilatkozta 4 évvel ezelőtt Lendvai Ildikó az akkori “leleplező” interjú kapcsán. Nem azt mondták - tisztelet a kivételnek -, hogy várjuk meg a vizsgálatok végét. Nem azt mondták, hogy jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Nem, nem így történt. Négy évvel ezelőtt ők maguk is elkönyvelték, hogy Hagyó bűnös. 

Sok víz lefolyt a Dunán azóta. Aki nyomon követi a BKV-per fejleményeit, az pontosan látja, hogy körülbelül mennyi volt igaz ezekből a vádakból. Ahogy azt is, hogy a Fidesz mit meg nem tett azért, hogy ebben az ügyben ítélet szülessen. Itt, a BKV-perrel foglalkozó blog felületén nem tisztünk állást foglalni a szocialista párt vélt vagy valós ügyeiről.  Sem az éppen aktuális Zuschlag, sem a Simon-ügyben. Akik ebben a perben érintettek, egyikük sem készül vissza a politika küzdőterére, nincs miért helyezkedni, vagy magyarázkodni. Számukra az sem érdekes már, hogy milyen párton belüli belharcok okozták az akkori gyanúsításokat, kiszivárogtatásokat. Hogy kik kreáltak a sajtóban olyan állításokat, amelynek semmilyen alapja nem volt, de fel lehetett rá építeni legendákat, amelyeket később politikai aprópénzre lehetett váltani.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása