" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

jan
27

A BKV-ügyként is ismert Hagyó-per Kecskemétre visszahelyezéséről döntött egyelőre nyilvánosságra nem hozott határozatában a Kúria - értesült a Népszava. Ez azt jelentené: öt héttel azután, hogy a Kecskeméti Törvényszék - az Alkotmánybíróság (Ab) december elejei döntése nyomán - megállapította saját illetékességének hiányát, és Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek és társainak ügyét visszaadta a Fővárosi Törvényszéknek, a legfőbb bírói fórum az eredetileg is eljáró bíróságot jelölte ki újra.

vissza.jpg

A decemberi visszahelyezést felülíró döntésről hivatalosan nem értesült Hagyó védője, de Kádár András lapunk kérdésére elmondta, hogy informálisan hozzá is eljutottak ilyen, egyelőre meg nem erősített hírek.

Ha valóban így dönt a Kúria - folytatta az ügyvéd - "nincs más választásunk, folytatjuk a tárgyalást Kecskeméten." Pedig az előzmények - mint megírtuk - nem is olyan egyértelműek: miután a vidékre áthelyezett ügyeket az Ab vonatkozó döntése nyomán sorra adták vissza a bíróságok a területileg illetékes fővárosnak, a Fővárosi Törvényszék (FT) büntető kollégiumi tanácselnökeinek értekezlete megállapította a saját illetékességének hiányát, így kerültek az ügyek a Kúria elé. Csakhogy - mint arra Fleck Zoltán jogszociológus is felhívta a figyelmet - az FT ilyen döntést egyáltalán nem hozhatott volna. Az FT állásfoglalása Bárándy Péter szerint is szembemegy az Ab-döntéssel, és sérti az eljáró bírák mérlegelési kompetenciáját. A védőügyvédként több áthelyezett perben is érintett szakember szerint nem illetékességi kérdés az áthelyezett ügyeké, hanem alkotmányossági.

L.T.

Forrás: Népszava online

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása