" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

júl
28

Több mint kilencven nap telt el azóta, hogy Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét meghallgatta az Alkotmánybíróság (AB) a peráthelyezési ügyekkel kapcsolatban.

hando-tunde-heti-valasz-d00014E17c479bee5662a.jpg

Mint ismeretes, a fővárosi bíróságok túlterheltségére hivatkozva, több pert is vidékre költöztettek, ám az ezt elősegítő jogszabályt az AB megsemmisítette. A civil szféra, a jogvédők és az Európai Bizottság is tiltakozott az áthelyezések ellen, mert aggályosnak találták a demokratikus berendezkedésre nézve. Handó meghallgatásával kapcsolatban is felvetődtek aggályok, főként annak zárt ajtók mögötti lebonyolítása, illetve titkosítása miatt. Később a társadalmi nyomás hatására a meghallgatás jegyzőkönyvét nyilvánosságra hozták.

A vihar ezzel nem ült el, hiszen a negyedik alkotmánymódosítás során ismét lehetőség nyílt a perek áthelyezésére. Ez ellen a Velencei Bizottság, de még személyesen José Manuel Barroso is tiltakozott. Ezután, az újabb kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében, a kormány beadta a derekát, és az Országgyűlés megszavazta az ötödik alkotmánymódosítást is, amiről a Wall Street Journal így számolt be:

Magyarország kész ismét, immár az 5. alkalommal módosítani az Alkotmányt, hogy elkerülje a Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárását. A három, széles körben antidemokratikusnak minősített változtatás közül a magyar fél kettőt hajlandó visszacsinálni (peráthelyezés, különadó nemzetközi bírság esetére), ahhoz viszont ragaszkodik, hogy a kereskedelmi tévék ne adhassanak választási reklámot. Helyi és nemzetközi jogvédő csoportok, továbbá az Európa Tanács, valamint a Bizottság által felállított független testületek azzal vádolták meg az Orbán-kormányt, hogy az olyan reformokat hajt végre, amelyek sértik a jogállamot és meggyengítik a demokráciát.

Mivel a bevezetőben említett meghallgatás óta eltelt 90 nap, és a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon a perek központi áthelyezése jogellenes, az alábbi levéllel kerestük meg az Alkotmánybíróságot. Azt szeretnénk tudni, mikor foglal állást a testület a korábbi áthelyezések ügyében. Kíváncsian várjuk a választ.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása