" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

ápr
18

Jövő kedden hirdetnek ítéletet Strasbourgban a BKV-per fővádlottja, Hagyó Miklós ügyében. A volt főpolgármester-helyettes még 2010-ben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, szerinte ugyanis az őt fogva tartó magyar hatóságok többszörös jogsértést követtek el. Megsértették például az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyét is, így a szabadsághoz és biztonsághoz való jog biztosítását, az embertelen bánásmód tilalmát, illetve a családi élethez való jogot.

Hagyó szerint 2010 májusában indokolatlanul helyezték előzetes letartóztatásba, és hosszabbították azt meg többször is, romló egészségi állapota ellenére. Állítása szerint "esze ágában sem volt külföldre szökni", és a kezdetektől együttműködött a hatóságokkal. Hagyó azt is sérelmezi, hogy összebeszélés veszélyére hivatkozva idővel megtiltották, hogy élettársa a rendes látogatási időn felül is bemehessen hozzá. Hagyó mintegy 10 hónapig volt előzetesben, ezt követően helyezték házi őrizetbe.

izsak-bacs-jeremias-d0001368Ee9fd756a5ad4.jpg
Fotó: www.168ora.hu

Hagyónak van egy másik beadványa is Strasbourgban: eben a törvényes bírához való jog sérelmét veti fel, amiért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde - a fideszes Szájer József EP-képviselő felesége - a perét a fővárosból Kecskemétre helyezte át. Erről éppen a strasbourgi ítélet napján hallgatja meg Handót az Alkotmánybíróság. A meghallgatáson ráadásul vélhetően jelen lesz Szívós Mária, aki bíróként annak idején rendre meghosszabbította Hagyó előzetesét, majd 2011-ben alkotmánybíróvá választották.

Eközben a BKV egyik igazgatójának tanúmeghallgatásával folytatódott Kecskeméten Hagyó pere. Az igazgató - és egy szintén most meghallgatott tanú - feladata volt a vád alapját képező egyes kommunikációs szerződések véleményeztetése. Bár mindketten tagadták, hogy a mostani vádlottakra "élezték volna ki" vizsgálódást, a bíróságon nekik szegezett kérdések hatására érvelésük megroppant, sőt, az is kiderült, hogy Kocsis István, a BKV akkori vezérigazgatója "utazhatott" Hagyóra, akivel köztudottan nem voltak jó viszonyban. A vádlottak észrevételeikben pedig dokumentumokkal alátámasztva mutattak rá, hogy a feljelentések megtételét követően, sietve, kvázi utólag kellett "lepapírozni" a belső ellenőrzést, ami tovább rombolja annak hitelességét.

Az egyik tanú tegnap azt is elmondta, a vádlottakra nézve terhelő vallomásaiban többször pletykákra hivatkozott, de ezt ma már hibának tartja. A tárgyaláson szóba került az egyik vádlott, H. Éva, Hagyó akkori sajtósának BKV-s munkavégzése is, amivel összefüggésben az ügyészség vádolja. Az említett BKV-s igazgató H. Éva férjének vallomása szerint bocsánatot kért akkori élettársától a terhelő nyilatkozatai miatt, mert azokat állítólag Kocsis utasításra tette. A tanú most tagadta ezt a beszélgetést.

NÉPSZAVA-információ /

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása