" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

ápr
5

A Dr. Szabó Iván és Társai Ügyvédi Társulás fideszes kötődése megkérdőjelezhetetlen. A fideszes pécsi önkormányzat jogi képviselőjeként szerepet játszott a Pécsi Vízművek visszavételében a francia Suez Environnement-től. Az ügyvédi iroda számtalan megbízást kapott azóta is az államtól és fideszes önkormányzatoktól. Egy, a lapunk birtokába került újabb szerződés apropóján feltérképeztük Szabó Iván pályafutását.

Ahogyan saját honlapjáról is kiderül, a Dr. Szabó Iván és Társai Ügyvédi Társulás országos hírnévre a nagy vihart kavart Pécsi Vízmű Zrt. ügyében tett szert. A Pécsi Vízművek visszavétele a francia Suez Environnement-től komoly diplomáciai konfliktushoz vezetett a franciákkal. Az ügyvédi iroda fideszes kötődését jelző megbízás csak egy a sorban.kep.php.jpg

(Forrás: ugyvedvilag.hu)

Szimbolikus elismerés a Fidesztől

2011. augusztus 20-án érte a megtiszteltetés Szabó Ivánt, ugyanis ezen a napon Orbán Viktor kormányának vidékfejlesztési minisztere kitüntette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével a "vízi közmű szolgáltatás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége" elismeréseként. A Fidesz hálája tehát évekkel a pécsi vízmű jogszerűtlennek bizonyult átvétele körüli hazai és nemzetközi botrány után érte el a jogászt. Orbán Viktorhoz való kötödése azonban már évekkel korábban kialakult. A Fideszhez való hűsége pedig a mai napig fennáll: az ügyvéd jegyzi többek között a Fidesz által létrehozott Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány alapító okiratát, amely kuratóriumának elnöke Matolcsy György. Emellett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek bedolgozva több olyan milliárdos közbeszerzést írt ki, amelyeket sorra a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép nyert el. Felsorolásunknak még koránt sincs vége.

"Ellenséges" cégek visszaszerzése

A 2009 októberi pécsi vízműeinstand előre vetítette a szűk egy évvel később országos szinten beinduló folyamatokat. 2010-ben, a Fidesz győzelmével zárult országgyűlési választások után, az új kormánypárt az addigra már rutint szerzett Szabó Ivánt operatív irányító szerepkörrel ruházta fel annak érdekében, hogy levezényelje a Magyar Fejlesztési Bank cégfoglaló akcióit, s emellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. épületéből is ő tette ki azonnali hatállyal a régi vezetést.

Szabó Iván nem válogatott az eszközökben: az említett cégek egykori dolgozóinak akkori sajtónyilatkozataiból kiderült, hogy az állami tulajdonú cégek elfoglalásai "kommandós akciók" keretében zajlottak. A dolgozók telefonjait elkobozták, számítógépeiket lezárták, őket pedig azonnal kivezették az épületből, hogy helyet csináljanak az új, jobboldali kötődésű alkalmazottaknak.

Jutalmak

A Fidesz hálája nem merült ki a szimbolikus állami kitüntetésben. 2010 nyarán Szabó Iván a százszázalékos állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke, s szintén az említett nyáron az Országos Választási Bizottságban a Fidesz koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Néppártnak a delegáltja lett. Az OVB-be, a választási panaszokat elbíráló független testületbe csupán egy tagot delegálhat minden parlamenti párt, tehát kimondottan kényes, bizalmi pozícióról van szó.

A lapunk által újonnan feltárt megbízások többsége olyan intézményekhez vezet, amelyek "átvételében" korábban Szabó Iván vezető szerepet játszott. 2012 februárja óta Szabó Iván - havi milliós nagyságrendű fizetésért - ügyvédként dolgozik a vízműbotrány színhelyén, Pécsett, a fideszes önkormányzatánál. Bizonyos ügyekben a városháza őt nevezi meg nyilatkozó személyként: Szabó Iván nyilatkozott - többek között - a buszpark visszavételének ügyében is a pécsi önkormányzat képviselőjeként.

Szabó pénzt kap az általa 2010-ben letarolt Magyar Fejlesztési Banktól. Újságírói kérdésünkre reagálva a bank nem nevezte meg a pontos összeget, csupán annyit jeleztek, hogy "kint volt" a honlapjukon. Hasonlóképp szűkszavú válaszokat kaptunk Szabó Iván ügyében a Tettye Forrásháztól és a paksi atomerőműtől is, de előbbi annyit lényegében elismert, hogy "ismerik Szabó Ivánt". A megkérdezett minisztériumok közül az KIM havi 700 ezres, az NFM pedig másfél milliós szerződést ismert el. Több minisztérium és állami cég nem válaszolt, vagy kitért a válaszadás elől Szabó-ügyben. A HM közölte egyedül egyenesen, hogy "nem dolgoztak és dolgoznak együtt" Szabó Ivánnal.

A piszkos munka

Szabó Iván a Fidesz kampányának legjelentősebb momentumában is szerepet vállalt, amit - az időpontokat figyelembe véve - egy KDNP-s OVB-delegálással és a fent részletezett, számos megbízással meg is háláltak neki.

Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott igazgatója, a Hagyó-ügy koronatanúja és egyben egyik vádlottja 2010 márciusában nyilatkozatturnéba kezdett a jobboldali sajtóban, amely során azt állította, hogy több alkalommal, összesen mintegy 70 millió forintnyi korrupciós pénzt juttatott el Hagyó Miklósnak, ebből 15 milliót személyesen, egy Nokia-dobozban. Ő az a gyanúsított, aki a kezdetektől fogva kiszolgálta a Fidesz kampányérdekeit a kihallgatásokon és a médiában egyaránt.

Védelmével először az országosan ismert Dr. Bárándy Györgyöt bízta meg, majd nem sokkal később ügyvédet váltott. Választása 2010 márciusában Dr. Szabó Ivánra esett, akiről a fentiek értelmében tudvalevő, hogy rengeteg szállal kötődik a Fideszhez, tehát ahhoz a párthoz, amelynek kétharmados győzelme a BKV-ügy napirenden tartásának is köszönhető.

Érdekes, hogy mikor a BKV-per védői az ellen emeltek panaszt, hogy az OBH elnöke, a fideszes Szájer József felesége, a kiemelt ügyet Kecskemétre helyezte át, egyedül Szabó Iván nem írta alá az alkotmánybírósági beadványt.

Balogh Zsolt később minden, a BKV-per vádiratának alapját képező korábbi vallomását visszavonta: "Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak haza menni". A volt cégvezető tehát a bíróság előtt arról számolt be, hogy nyomozati vallomásait nyomás alatt tette, sőt, a sajtóban is azért nyilatkozott - többek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt.

Végül ez a történet is visszatért a Szabó Ivánt is alkalmazó pécsi önkormányzathoz. Balogh Zsolt ugyanis 2011. november 18-án - határozott idejű, fél évre szóló szerződéssel ugyan, de - a PK Busrent Kft. ügyvezetője lett. Egy közlekedési cég vezetője, mégpedig Pécsett. Valószínűsíthető, hogy Balogh az állást az ügyvédje, Dr. Szabó Iván közbenjárására kapta. Balogh Zsolt tehát egy fideszes önkormányzat jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodától kapott jogi védelmet 2010-től, majd 2011-ben ennek az önkormányzatnak a legyengített ellenfelénél kapott vezetői megbízást. Az önkormányzat ugyanis a pécsi vagyonkezelőn keresztül résztulajdonos a PK Busrent-ben.

Mikor az önkormányzatnál érdeklődött a sajtó, a hivatal Szabó Iván ügyvédi irodájához irányította az újságírókat. Ott azonban a sajtómunkások a titkárságnál sosem jutnak tovább.

Forrás: http://www.stop.hu/belfold/a-fidesz-ugyvedje-dr-szabo-ivan-portreja/1135837/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása