" Az idő igaz, S eldönti, ami nem az. " - Petőfi Sándor
Az ügy dokumentumaiért látogassa meg a www.hagyomiklos.com-ot!

sze
14

Hagyó Miklós csütörtökön folytatta vallomásának felolvasását a Kecskeméti Törvényszéken, amelynek kora délután a végére is ért. A politikus némaságban töltött évek után hosszasan cáfolta a Nokiás dobozról szóló legendát, Balogh Zsolt BKV-vezér megzsarolását, és a többi, szükségtelennek vélt szerződések megkötésére vonatkozó vádat. Baloghról beszélve Hagyó hangja elcsuklott, így a tárgyalást meg kellett szakítani néhány percre.

A keddi, általános összefoglaló után a csütörtöki tárgyalási napon Hagyó rátért az őt érintő, konkrét vádak részletes cáfolatára. Ezen vádak szükségtelennek vélt, BKV-s szerződésekkel kapcsolatosak, ill. ide tartozik a Nokia-dobozos Balogh Zsolt állítólagos megzsarolása is. Hagyó több órás beszédében gyakran felhívta a figyelmet az ügyészség és a rendőrség megkérdőjelezhető alaposságú munkájára. Nehezményezte, hogy a vádhatóság sok esetben szakértők bevonása nélkül közelít meg szakmailag bonyolult kérdéseket, és ugyanígy minősít szerződéseket szükségtelennek.

Hagyó az AAM Zrt. megbízási szerződésével kapcsolatos vádpontban ártatlannak vallotta magát. E vád azon alapul, hogy Hagyónak a 4-es Metró beruházással kapcsolatban a Költségvetési Bizottság részére beszámolót kellett készítenie. Hagyó az ügyészség szerint utasította Antal Attila III. rendű vádlottat, mint vezérigazgatót, hogy ezt az elemző munkát számára az AAM Zrt.-vel végeztesse el. Antal e célból 2007 elején 50 millió forintos keretösszeggel megbízási szerződést kötött az AAM Zrt.-vel. A cég a munkát elvégezte, amit Hagyó Miklós használt fel főpolgármester-helyettesi tevékenysége során – szól a vád. Hagyó hosszas, a vonatkozó jogszabályokra és városházi feladatmegosztásra is kitérő, a szerződéskötéssel kapcsolatos dokumentumokat hivatkozó érvelésében leszögezte, hogy a szerződés nem volt szükségtelen, és a kész anyagot nem ő használta fel. Hagyó Antal Attila utasításáról így nyilatkozott: „Az, hogy én őt, a január 24. napján kelt szerződés megkötésére hol, mikor, és milyen körülmények között utasítottam, az sem a vádirati tényállásból, sem a teljes nyomozati iratból nem állapítható meg, továbbá ezt a kérdést Antal Attilának az eljárás teljes nyomozati szakasza alatt, sem a nyomozó hatóság, sem az ügyészség nem tette fel.”

A Nokia-dobozos Balogh Zsolt vallomásain alapuló vádakról Hagyó elöljáróban annyit mondott: „egy szó sem igaz belőlük”. Hagyót itt azzal vádolták, hogy hivatali helyzetével visszaélve 2008 márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, mint a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át neki. Követelése nyomatékosítása érdekében továbbá kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh nem adja át a kért összeget, akkor az általa a C.C. Soft Kft. számára 2007 decemberében Hagyó utasítására szabálytalanul kiállított teljesítésigazolás miatt ellehetetleníti. E fenyegetéssel, valamint a Hagyó által folyamatosan tanúsított erőszakos viselkedéssel félelmet keltett Balogh Zsoltban, aki ennek hatására jogtalan előnyként 2008-2009 évben is 15-15 millió forintot juttatott neki – szól a vád.

Hagyó a CC Soft-ra kitérve kijelentette, hogy a projektet, vagyis a HÉV vizuális utastájékoztató rendszerének kiépítését érintően sem az előkészítés, sem a pályáztatás, sem a C.C. Soft. Kft.-vel történő szerződéskötés folyamatában nem vett részt, ugyanúgy, ahogy annak megvalósítási fázisában sem egyeztetett róla senkivel, sőt még ilyen tárgyú tájékoztatást sem kért a BKV-tól. „A bizonyítékokból kétséget kizáróan megállapítható, hogy Balogh Zsolt nem az én utasításomra járt el a szerződés módosítása tárgyában, hanem már az én megismerésemet megelőzően” – mondta Hagyó.

A Nokiás doboz történetére rátérve Hagyó felidézte, hogy Balogh minden alkalommal eltérően vallott és nyilatkozott a pénz forrásáról és az átadás helyéről, módjáról. Ezen a ponton Hagyó hangja elcsuklott, vallomástételét megszakította, és a bírónő két perc szünetet rendelt el. Hagyó a szünet után folytatta a vallomástételt. „Balogh Zsolt öt héttel a választások előtt, a teljes magyar média előtt vádolt meg engem, mint szocialista politikust, úgy, hogy nyilatkozatot csak a jobboldali érdekeltségű médiának adott. Véleményem szerint ez a tény, vagyis, hogy Balogh Zsolt a legszélesebb körű média- nyilvánossághoz fordult, egyértelműen bizonyítja, hogy semmi félnivalója nem volt tőlem.” – mondta Hagyó.

A politikus hangsúlyozta, hogy Balogh Zsolt állítását a saját, önmagának is többszörösen ellentmondó nyomozati vallomásán kívül, a több mint százezer oldal nyomozati irat alapján semmilyen más bizonyíték nem támasztja alá. „A vádhatóság azonban ennek ellenére elegendőnek találta Balogh Zsolt kijelentését ahhoz, hogy az általa előadottak szerint 2008-ban átadott 15 millió forint kikövetelésével és átvételével megvádoljon.” – értetlenkedett Hagyó. Egyebek mellett kitért arra az esetre, amikor Balogh Zsolt állítása szerint a pénz átadását a Hévízi tó közepén, „tavirózsák között lubickolva” igazolta vissza neki a politikus. Hagyó elmondása szerint minden túratársa igazolhatja, hogy Balogh nem volt ott a tóban, sőt, Hagyó is csak a tó partján üldögélt, ugyanis egy gyerekkori trauma miatt iszonya van a természetes vizektől.

Hagyó – úgy tűnik – ütő kártyáit nem kívánta kijátszani. Jelezte, hogy Balogh Zsolttal kapcsolatban kérdésekre csak annak vallomástétele után válaszol. A BKV-per a következő hetekben a többi vádlott meghallgatásával folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása